Societat 29/11/2016

Meritxell Ruiz: "En els pròxims sis mesos ha de sortir una nova llei d'educació que substitueixi la Lomce"

La consellera d'Ensenyament assegura que l'Estat segueix un model curricular "del segle XIX"

Ara
2 min
La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, aquest dilluns a Madrid en la reunió sectorial d'Educació amb el ministre i la resta de consellers autonòmics. ROGER PI DE CABANYES / ACN

BarcelonaLa consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha explicat en una entrevista al programa 'Els matins de TV3' que a través del Pacte Nacional d'Educació al qual vol arribar l'Estat en els pròxims 6 mesos, "ha de sortir una nova llei d'educació que substitueixi la Lomce".

De totes maneres, s'ha mostrat escèptica perquè "de moment no s'ha posat cap tema sobre la taula per debatre" i ha alertat del "perill que es posin sobre la taula elements ideològics per davant dels pedagògics". La consellera ha explicat que aniran a les reunions per definir aquest Pacte Nacional d'Educació per defensar el model pedagògic que "tenim a Catalunya perquè és un bon model".

Per Ruiz, la Lomce "està ideada per millorar els resultats sense millorar el sistema", ja que "devalua la FP, segrega els alumnes abans d'hora i no parla de model competencial ni d'autonomia de centres".

Les proves de Primària i ESO

La consellera ha reiterat que Catalunya farà les seves pròpies proves a Primària i ESO, perquè la Generalitat no està d'acord en "la qüestió pedagògica i competencial" que proposa el ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo. Tot i que el tarannà del ministre és diferent del de Wert, la consellera va sortir decebuda de la reunió d'aquest dilluns a Madrid, perquè va reclamar que les proves quedessin a mans de les comunitats autònomes.

"El model curricular que segueix l'Estat és del segle XIX i nosaltres el volem del segle XXI", ha explicat la Ruiz. Catalunya ja ha començat a "treballar cap a un model competencial", que és cap on "Europa diu que hem d'anar", ha asseverat. Aquest divendres s'ha convocat una altra reunió per tractar les especificacions de l'ordre d'avaluació i la Generalitat demanarà que es defineixin uns "criteris generals" però que siguin les comunitats autònomes les que les concretin com han de ser.

Pel que fa a la selectivitat, el govern espanyol ha fet marxa enrere perquè "no podia fer res més, perquè hauria estat incapaç d'organitzar una prova nova per als mesos de maig i juny", ha aclarit la consellera. Per tant, ha reiterat que Catalunya ha continuat fent la selectivitat.

Els 6.000 euros per escolaritzar en castellà

"Aquesta mesura suposa trencar amb el model d'escola catalana". Meritxell Ruiz ha assegurat que la voluntat que té el govern espanyol darrere d'aquesta mesura és "carregar-se" el model educatiu que té Catalunya i que són els centres els que han de determinar els seus "projectes" i "no el ministeri". En total, hi ha 100 casos oberts, dels quals 50 són positius.

El departament d'Ensenyament va posar sobre la taula la derogació de la disposició addicional 38 de la Lomce, però el govern espanyol s'hi va oposar. "Davant d'aquesta negativa, vam demanar la seva suspensió i tampoc hi van estar d'acord", ha explicat Ruiz. La consellera també ha assegurat que "fins i tot el Tribunal Superior de Justícia de Madrid va emetre una resolució en què demanava que s'aturés aquesta mesura".

stats