Societat 09/06/2013

Més d'11.000 persones se solidaritzen amb els nens amb càncer a la festa 'Posa't la Gorra'

Amb la iniciativa, es finança la Casa dels Xuklis i s'intenta normalitzar aquesta malaltia infantil

Acn
3 min
La festa 'Posa't la gorra' d'aquest diumenge, a Port Aventura / ACN

Vila-secaL'AFANOC, l'Associació de Familiars i Amics de Nens amb Càncer, finança els seus projectes, sobretot la Casa dels Xuklis, amb iniciatives com el Posa't la Gorra, que s'ha celebrat aquest diumenge a Port Aventura i que ha reunit més d'11.000 persones. La festa també té la finalitat de normalitzar aquesta malaltia infantil perquè els nens no se sentin rebutjats quan pateixen els efectes dels tractaments.

Les famílies han destacat el gran suport que els ofereix l'AFANOC per afrontar aquesta complicada situació. Enguany, el disseny de la gorra l'ha fet Jordi Lavanda i la festa ha comptat amb la col·laboració dels actors Oriol Grau i Fermí Fernàndez, que han presentat la gala d'actuacions.

El president de l'AFANOC, Josep Pla, ha destacat que, després d'11 edicions de la festa Posa't la Gorra a Port Aventura, el missatge de l'entitat ja ha calat entre la ciutadania i cada vegada es pot oferir una festa amb més recursos i més activitats. "Estem molt orgullosos", ha destacat Pla. La crisi econòmica ha frenat la participació i ha costat poder vendre les 15.000 entrades disponibles. A falta dels últims recomptes, es calcula que finalment hi han participat més d'11.000 persones.

L'AFANOC centra les seves campanyes a normalitzar aquesta malaltia infantil, ja que una de les principals causes de depressió entre els menuts malalts és que se sentin marginats. "Es queden inflats, sense cabells, exclosos del seu grup natural, i això causa una gran inquietud en la canalla. Com més normalitzem la situació més fàcil serà que el nen afronti la malaltia amb totes les garanties de poder-se'n sortir", ha explicat Pla.

Més de 2.000 famílies afectades

Segons dades de l'associació, a Catalunya hi ha actualment uns 2.000 nens en tractament per càncer. Cada any es diagnostiquen 200 casos de càncer infantil. No totes les famílies viuen a prop dels centres hospitalaris de referència, i per a moltes, els períodes de tractament suposen un gran problema de conciliació laboral i familiar. L'AFANOC ajuda totes les famílies i, quan cal, se'ls facilita l'estada a la Casa dels Xuklis, una llar de 25 apartaments perquè els nens i els seus pares puguin sentir-se com a casa mentre superen aquests protocols mèdics. "Només s'han de dedicar a estar al costat dels nens per afrontar els moments complicats que passen", ha recordat el president de l'associació.

Un dels desitjos de l'AFANOC seria convertir la Casa dels Xuklis en un centre experimental europeu d'estudi psicosocial. En altres països, com els Estats Units, es dóna una gran importància a la qualitat de vida dels infants i les famílies com a base per poder superar la malaltia, i l'associació aposta perquè s'incrementi la recerca a Catalunya sobre aquest vessant més social de superació del càncer.

L'experiència de les famílies

Les famílies agraeixen enormement el suport que reben des de l'associació. Com ha explicat Evelyn Font, de Tarragona, mare d'una nena afectada per la malaltia, l'AFANOC va suposar un gran suport en uns "moments d'incertesa i dubtes". "Tot el que t'ofereixen sense conèixer-te i a canvi de res és molt, sobretot per a la nostra filla", ha explicat. La nena va rebre l'assistència d'una voluntària per acompanyar-la en els seus jocs a casa mentre la petita no podia assistir a l'escola. "No ho podrem agrair mai prou", ha remarcat Font.

La seva filla, l'Aixa, una preciosa nena de set anys, ha explicat que, malgrat els moments difícils que va passar durant la malaltia, s'endú un grapat d'amics i gent que li ha donat molt de suport.

stats