Societat 13/01/2011

Més de 200 persones es concentren a la plaça Sant Jaume per reclamar la fi de la repressió a Tunísia i Algèria

Acn
2 min
La concentració en suport dels pobles de Tunísia i Algèria s'ha dut a terme a la plaça Sant Jaume

BarcelonaMés de 200 persones s'han concentrat aquest dijous a la plaça Sant Jaume per mostrar la seva solidaritat amb els pobles de Tunísia i Algèria i condemnar la repressió dels seus règims totalitaris. Els manifestants han demanat que es jutgin i s'investiguin els "responsables de la violència contra la població civil" que ha causat "desenes de morts", han donat suport a les mobilitzacions ciutadanes dels darrers dies i han exigit al govern català, l'Estat espanyol i la UE que revisin les relacions econòmiques, polítiques i diplomàtiques amb aquests règims autoritaris. La convocatòria ha comptat amb el suport d'una vintena d'entitats, entre elles els sindicats CCOO i UGT i els partits ERC i ICV-EUiA.

Els manifestants han cridat consignes en contra del president de Tunísia, Zine al Abidine Ben Ali: 'Ben Ali, assasí del poble tunisià'. També, s'han sentit crits de "solidaritat amb el poble tunisià i algerià". L'escriptora tunisiana refugiada a Catalunya pel PEN Català, Sihem Benserdine, ha denunciat la repressió del règim de Ben Ali. En la concentració també hi han intervingut els secretaris generals de CCOO i UGT, Carles Gallego i Josep Maria Álvarez. Els sindicalistes han donat suport a la convocatòria de vaga general convocada per aquest divendres a Tunísia i a les demandes dels ciutadans pel dret al treball.

"Denunciem el silenci dels mitjans de comunicació i del govern espanyol, de la Generalitat de Catalunya i de la Unió Europea sobre el que està passant a Tunísia. La població ha estat reprimida i avui hi ha un malestar general", ha explicat als mitjans de comunicació l'Amin, un tunisià resident a Catalunya. "Fa molt de temps que la gent volia un canvi, i esperem que no sigui per cesària, perquè la situació s'està tornant molt violenta", hi ha dit l'Amin.

La convocatòria ha comptat amb el suport de Sodepau, ACSUR-Catalunya, AEDI, AFD, Amics de la Cabilia de Catalunya, APEC, AMIC, UGT, Associació Amazan, Associació catalano-amaziga ITRAN, Associació Pas de Tortuga, ATTAC Mediterrani, Casa Amaziga de Catalunya, CCOO, Cornellà Sense Fronteres, CNLT, CTD, DonesxDones, En Lluita, Entrepobles, Esquerra Unida i Alternativa, ERC, Joves Comunistes de Catalunya, Joves d'Esquerra Verda, Justícia i Pau, IAC, Icaria Editorial, ICV, Observatori DESC, Papers i Drets per Tothom, PCC, PEN Català, PSUC, VIU, Revolta Global, Esquerra Anticapitalista, SecretariatBarcelonaRadical.net. SICOM, SODEPAU, SOM.cat, UGT i Via Democràtica-Catalunya.

El president de Tunísia descarta renovar el mandat el 2014

Després de 23 anys al poder, el president de Tunísia, Zine al Abidine Ben Ali, ha anunciat aquest dijous al vespre a través d'un discurs televisat que no optarà a la reeleció l'any 2014, segons informa l'agència Reuters. A més, el president ha ordenat la rebaixa del pa, la llet i el sucre. Precisament, l'encariment dels aliments bàsics ha estat un dels motius de les protestes. Ben Ali també ha demanat a la policia i l'exèrcit que no utilitzin armes de foc contra les persones que han sortit als carrers.

En les darreres hores, una desena més de persones han mort en els disturbis i manifestacions. A Tunis, aquest dimecres a la nit, haurien mort vuit persones i dues mes haurien traspassat durant aquest dijous.

stats