ENSENYAMENT
Societat 01/07/2016

Selectivitat: més aprovats, menys preparats?

Els experts creuen que les notes de la selectivitat milloren perquè els alumnes es formen expressament per fer la prova. Us presentem els millors del 2016

N. Martínez / S. Soro / M. Riart
7 min
Patrícia Torres, de Tarragona, l'estudiant que ha tret més bona nota en la selectivitat del 2016

BarcelonaUn 20% d’aprovats més a la selectivitat en els últims 19 anys. Treure més bones notes i aprovar l’examen de les PAU és una tendència que s’ha consolidat els últims anys a Catalunya, en què la taxa d’aprovats no baixa del 90% des del 2007. Aquest any el percentatge d’aprovats se situa al 97,05% i la nota mitjana és de 6,64, mentre que la de l’expedient és de 7,30. Però ¿aquest fet -que sens dubte és una bona notícia- implica que els estudiants estan més preparats? ¿O simplement vol dir que se’ls prepara per saber fer exàmens de la selectivitat?

Percentatge d'aprovats a la selectivitat

“Com que fa bastants anys que tenim el model implantat, tant els professors com els alumnes s’han acostumat al tipus d’exàmens i a la dinàmica de la selectivitat”, apunta el coordinador de l’àrea de ciències a les proves de la selectivitat, David Bueno, que afegeix que “als alumnes ja se’ls entrena i se’ls prepara per a aquest tipus de proves”. Gràcies als exàmens que troben a la web, en general ja saben què se’ls demanarà i, per tant, saben què és el que han d’estudiar.

“Ni ells ni nosaltres esperem trobar grans sorpreses i generalment no se’n troben. Quan hi ha excepcions, com va passar amb l’examen d’economia, hi ha molt d’enrenou”, apunta Bueno. No obstant això, creu que el nivell que s’exigeix a la selectivitat “està bé”. “Crec que és positiu que hi hagi tants aprovats. Si els alumnes que es presenten a la selectivitat han aprovat el batxillerat, no pot ser que hi hagi molts suspesos”, considera.

La selecció, al batxillerat

En la mateixa línia es posiciona el vicegerent de docència de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Pere Torra, que creu que la veritable selecció es fa al batxillerat. “A la selectivitat els estudiants ja arriben amb una preparació molt sòlida i ja han sigut filtrats pel mateix procés”, considera, i afegeix que a la selectivitat “tampoc es tracta de posar obstacles”. En aquest sentit considera que les PAU no s’han de veure com una barrera d’accés, sinó com “la validació dels coneixements per accedir a la universitat”.

Per a Torra, el nivell que s’exigeix és “raonable”. “Des de les universitats sempre voldríem que vinguessin encara més preparats, però jo crec que el nivell dels nostres estudiants és correcte”, considera. En canvi, per al professor de pedagogia internacional de la Universitat de Barcelona (UB), Enric Prats, actualment “no s’està preparant els alumnes per entrar a la universitat, sinó que se’ls prepara per fer la selectivitat”. “No podríem derivar que hi ha una millor preparació per a l’accés a la universitat”, opina.

La nota d’economia cau

Sense cap mena de dubte l’examen més polèmic de la selectivitat d’aquest any va ser el d’economia de l’empresa. Els alumnes denunciaven que era “molt més difícil” que altres anys i asseguraven que se’ls havien fet preguntes que no eren al temari. Segons va fer públic ahir el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), un 57,2% d’alumnes l’han aprovat i la nota mitjana és de 5,16. Si s’observen les notes dels altres anys, les puntuacions han baixat: el 2015 un 6,19, el 2014 un 6,78, el 2013 un 5,89, el 2012 un 6,23 i el 2011 un 6,36. Però dels 7.362 alumnes que es van examinar d’economia també n’hi ha 198 que han tret entre un 9 i un 10. Respecte al total d’assignatures economia se situa entre les 10 més baixes. Però aquest fet, segons el CIC, entra dins la “normalitat”, perquè només els anys 2011 i el 2014 es va situar entre les més altes. De fet, aquest any l’assignatura amb la puntuació més alta és alemany, amb un 9,06, i la més baixa electrotècnia, amb un 4,73.

Patrícia Torres: capacitat de sacrifici i judo

La millor estudiant de tot Catalunya. Alumna de l’Institut Pons d’Icart de Tarragona, Patrícia Torres ha obtingut la millor nota de Catalunya a la selectivitat aquest 2016, amb un 9,8. La Patrícia, que va avançada un curs i és judoka d’elit, vol estudiar un doble grau de bioquímica i biotecnologia a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV). Explica a l’ARA que el seu objectiu és ser química forense i especialitzar-se amb un màster als Estats Units. “Quan feia cinquè de primària ja mirava per internet la pàgina de la URV i vaig tenir clar què volia fer”, explica. L’estudiant creu que la clau per aconseguir bons resultats és la “capacitat de sacrifici”, una cosa que li ha ensenyat l’esport. De fet, practicar judo assegura que l’ajuda “a desconnectar i a estar més fresca per estudiar després”. La Patrícia no només és una estudiant de matrícula: com a judoka ha sigut campiona d’Espanya en les categories cadet i júnior i tercera de l’Estat a nivell absolut. “El més important és portar les coses al dia, de manera que quan arriba la selectivitat ja t’ho saps tot i només has de repassar una mica, sense preocupar-te”. Aquest és el “secret” amb què la Patrícia ha assegurat que ha aconseguit obtenir un 9,8 a les PAU. Segons ha explicat, el treball, l’esforç i el sacrifici han sigut els elements clau per recollir aquests resultats. Ha reconegut, així, que més d’un dia s’ha estat de sortir de festa amb els amics o de mirar la televisió amb la seva família, prioritzant els deures i l’estudi. En els últims dos anys Torres ha cursat la modalitat de batxillerat científic, amb la vista posada en la futura trajectòria universitària. Entre les diferents assignatures de què s’ha examinat a la selectivitat, Torres ha obtingut un 10 a biologia, química, anglès i història, mentre que la matèria que li ha resultat més “fluixa” ha sigut física, amb un 8. Tot i que té clar que vol estudiar a la URV, té els Estats Units senyalats per formar-se en química forense. “Vull acabar treballant en la investigació criminal, com el CSI”, conclou.

Laura Cercós: sorpresa després d'una nit de festa

Laura Cercós és una de les estudiants de Barcelona amb la millor puntuació de la selectivitat

Després d’haver sortit de festa, Laura Cercós es va despertar ahir amb una trucada d’un mitjà de comunicació que li feia saber que havia obtingut una de les millors notes de la selectivitat de Catalunya. “Cada any ho veus a la televisió però mai et planteges que seràs tu qui ho viuràs”, explica Cercós. La Laura ha estudiat a l’Institut Emperador Carles de Sants i, com quatre estudiants més de Barcelona, ha tret un 9,7 a les PAU. D’ençà que era petita tenia clar que volia estudiar periodisme i durant tot el batxillerat es va esforçar per aconseguir-ho. Després d’hores de fer colzes la Laura va treure un 9,86, la millor nota del seu curs, juntament amb un altre noi. Ara frisa per poder començar periodisme a la Universitat Pompeu Fabra (UPF). “Sempre he tingut la professió posada al cap, però ara ja ho veig com una manera de viure”, explica. Tot i que sempre ha dedicat moltes hores a estudiar, Cercós és d’aquelles estudiants que veuen el got mig buit. “Sempre em semblava que no m’ho sabia prou. En lloc de veure el que em sabia, veia el que no”, relata. Ara, com la majoria dels joves, té el cap lluny dels estudis i només pensa en el viatge a Croàcia que començarà avui.

Pol Gómez: esperant el bitllet per als EUA

En Pol Gómez en una imatge recent cedida per ell mateix

“Molt sorprès pel resultat”. Així es va despertar ahir Pol Gómez quan va saber que era un dels estudiants catalans amb més bona nota de la selectivitat. El Pol ha estudiat al Col·legi Sagrada Família de Sabadell i ha obtingut un 9,7 a la prova. Juntament amb quatre estudiants més, ha obtingut la millor puntuació de la demarcació de Barcelona. Segur del futur que l’espera, Gómez vol estudiar matemàtiques a la Universitat de Chicago, als Estats Units. La “passió” per la ciència li ve de fa uns anys. “Des de l’ESO que m’atrau bastant l’astrofísica i ara m’agradaria potenciar les matemàtiques”, explica. D’aquí uns anys es veu fent recerca en teoria de nombres algebraica o en matemàtiques pures. De moment ja col·labora des de fa tres anys amb l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO). Per al Pol, la clau de l’èxit per aconseguir una bona nota és el “treball constant”. Diu que cal “entendre” bé la matèria, més que no pas memoritzar.

David Ramírez: l'estudiant constant que vol ser metge

David Ramírez, el gironí amb més bona nota a la selectivitat del 2016, parlant amb un dels seus professors

L’alumne amb la millor nota de tota la demarcació de Girona. Aquest és David Ramírez, que ha estudiat als Maristes de Girona i que ha obtingut un 9,7 a les PAU. Ramírez té clar que estudiarà medicina el curs vinent a la Universitat de Girona (UdG). “No cal ser una rata de biblioteca, s’ha d’escoltar i ser constant”, detalla. Apassionat de la medicina, el David es veu passant consulta d’aquí uns anys. Explica que l’interès per aquest món li ve “de família”. Aquest juliol farà de monitor d’esports i continuarà practicant l’anglès. També aprofitarà l’estiu per practicar el seu “gran vici”, el bàsquet. Apuntant maneres des de ben jove, col·labora amb articles a l’Enciclopèdia Catalana i segueix tota l’actualitat que pot.

Carlos Vilés: el noi prodigi que va dos anys avançat

Carlos Vilés, el noi de 16 anys que ha obtingut un 9.37 a la selectivitat

A diferència de la majoria de joves que fan batxillerat, Carlos Vilés té 16 anys i ha aconseguit treure un 9,37 a la selectivitat. El Carlos -que és superdotat- ha estudiat a La Miranda, a Sant Just Desvern, i van avançar-lo de curs a P4 i a segon d’ESO perquè s’avorria. “Jo notava que amb una vegada que m’expliquessin la lliçó ja me la sabia”, expressa. Des de llavors Vilés ha anat a classe amb alumnes dos anys més grans que ell. “Vaig de viatge de final de curs amb ells i em sento un més de la família. Tinc amics a tots els cursos”, relata, orgullós. Tot i tenir dos anys menys que els altres estudiants, per a Vilés la selectivitat no va ser difícil. “Unes setmanes abans ja em vaig posar a estudiar de valent i els últims dies només vaig haver de repassar”, explica. Vilés estudiarà enginyeria de camins i afronta el futur amb molta il·lusió. “Em ve de gust continuar estudiant”, conclou.

stats