Un centenar de persones es manifesten a Sants contra la pressió de Desokupa a un bloc ocupat

Acusen el propietari d'utilitzar "sicaris" per fer-los fora i els Mossos d'Esquadra de connivència

Continua el conflicte a Sants amb l'empresa Desokupa per haver intentat desnonar famílies vulnerables d'un bloc ocupat. Un centenar de persones s'han manifestat aquest dissabte a la tarda contra l'intent d'un propietari immobiliari de desallotjar els pisos mitjançant aquesta controvertida empresa. Els manifestants, alguns dels quals amb màscares que reproduïen la cara del propietari, han anat des de la plaça de Sants fins al número 42 del carrer Gayarre, passant per la carretera de Sants i altres carrers de l'entorn, amb pancartes amb lemes com "Gayarre es defensa", "Fora matons i nazis dels nostres barris" i "Ni Desokupa ni Bardon, ni especuladors, ni matons, els barris no estan en venda". Durant el recorregut han cridat consignes contra els Mossos d'Esquadra, Desokupa, l'especulació immobiliària i els neonazis. A l'asfalt davant del bloc han pintat "Gayarre es defensa" i han preparat un sopar popular.

Ocupes i Desokupa, veïns per una nit

Aquest febrer el Grup d'Habitatge de Sants i l'Assemblea de Barri de Sants van ocupar l'edifici del número 42 del carrer Gayarre, que estava buit, per reallotjar-hi sis famílies que estaven en situació d'emergència habitacional. Van estar negociant amb el propietari un lloguer social però fa unes setmanes es van trencar les negociacions. El propietari els va avisar que actuaria "per la via judicial o extrajudicial", segons ells, fet que ja els va fer témer que contractaria Desokupa.

Desokupa va entrar el 29 de maig a primera hora del matí al bloc per desallotjar les famílies. El Grup d'Habitatge de Sants va alertar els Mossos d'Esquadra perquè intervinguessin i fessin fora Desokupa, mentre que desenes d'activistes i veïns es van concentrar per donar suport a les famílies, que van seguir dins dels seus habitatges. Agents de la brigada mòbil dels Mossos (Brimo) es van situar davant l'edifici, van impedir l'entrada a desenes d'activistes i veïns concentrats i van fer algunes càrregues.

Els Mossos diuen que van estar recollint al llarg del dia informació del conflicte i garantint que Desokupa no actués amb amenaces, coaccions ni violència. Agents de mediació dels Mossos van entrar dins l'edifici per intentar trobar solucions a la situació. També hi van acudir tècnics d'emergència habitacional de l'Ajuntament de Barcelona.

Segons el Grup d'Habitatge de Sants, quatre famílies tenen la intenció de continuar vivint en aquest bloc. Les altres dues haurien accedit a marxar després d'hores d'extorsió de Desokupa. A la tarda, diversos col·lectius van ocupar les oficines de la immobiliària propietària del bloc.

Tres de les veïnes han presentat una denúncia al jutjat de guàrdia contra el mateix propietari i l'amo de Desokupa per amenaces i coaccions, després de la tensió viscuda. Les tres dones, d'origen llatinoamericà, van explicar que no volen diners sinó poder viure en un pis. Per això, no en tenen prou amb una oferta temporal d'habitatge, sinó que volen un lloguer social de llarga durada. Una va explicar que empleats de Desokupa van trucar diverses vegades a la seva porta per oferir-li diners per marxar i li van arribar a dir que sabien que guanyava 1.200 euros al mes i que la farien fora "vulgui o no". L'oferta de Desokupa eren 3.500 euros, dues setmanes d'allotjament en un altre pis i un traster, i ajuda per buscar un domicili definitiu.