Publicitat
Publicitat

Universitats

Més de 50.000 estudiants es preinscriuen a la universitat, un 2% més que l'any passat

Com és habitual, només el 63,5% podrà estudiar la carrera que va escollir com a primera opció al centre que volia. La carrera amb una nota de tall més alta continua sent Medicina a la UB, amb un 12,158

Un total de 50.650 estudiants han fet la preinscripció per entrar el curs vinent a la universitat, un 2,03% més que l'any passat. El 83,6% d'ells ja té una plaça assignada i la resta haurà d'esperar la segona convocatòria d'assignacions a l'agost. Com és habitual, només el 63,5% podrà estudiar el grau que va escollir com a primera opció al centre que volia.

La carrera amb una nota de tall més alta continua sent Medicina a la UB, que puja del 12,04 de l'any passat a un 12,158 per al curs vinent, amb 259 places. Medicina és, de fet, la carrera més sol·licitada a la majoria de centres universitaris públics catalans, excepte a la UPC, on és Enginyeria de Tecnologies Industrials, a la UPF, on és Dret, a la UdG, on és Infermeria, i a la Universitat de Vic, amb Ciències de l'Activitat Física i l'Esport.

Després de Medicina a la UB, el segon grau amb més nota de tall és Enginyeria en Tecnologies Aeroespacials a la UPC, amb un 12,066 i 60 places; seguit de Medicina a la UPF-UAB, amb un 12,040 i 60 places; Medicina a la URV, amb un 11,786 i 125 places, i Periodisme a la UPF, amb un 11,746 i 80 places.

Mil universitaris més que l'any passat

El curs vinent entraran a la universitat 1.009 persones més que l'any passat, un increment que prové principalment de l'augment en el nombre d'estudiants de fora de Catalunya (tant de la resta de l'Estat com de l'estranger), que han passat de 9.955 el 2010 a 10.978 el 2011, un 21,67% del total d'inscrits.

La majoria dels estudiants que accedeixen a la universitat ho fan a través del batxillerat i la selectivitat (30.552), mentre que els que provenen de la Formació Professional (FP) són enguany 7.469, dels quals han obtingut plaça en aquesta primera convocatòria 6.547 (quan l'any passat van ser 7.285). El secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Claudi Alsina, va remarcar que aquestes xifres demostren la inoperància del nou sistema d'accés per als estudiants de FP, que enguany podien presentar-se a la selectivitat per apujar nota, i la necessitat de "tornar al sistema de quotes" per a aquest col·lectiu.

Tot i que el pes dins el total encara és baix, han augmentat notablement els alumnes que ja tenen una titulació universitària i es preinscriuen per fer una altra carrera, que han augmentat un 22,3% respecte a l'any passat i ja són 2.039 persones. El secretari d'Universitats, Antoni Castellà, va admetre que la falta d'ocupació d'alguns titulats per la crisi pot haver influït en aquest augment, però va emplaçar a no vincular-ho directament, tot recordant que la taxa d'atur entre els graduats universitaris encara està a la meitat de la mitjana, en un 9%.

Un altre grup que creix i és encara més nombrós que l'anterior és el d'universitaris que canvien de carrera sense haver-la acabat, que augmenten un 9,9% respecte a l'any passat, fins a arribar als 8.716 preinscrits.

L'

Més continguts de