Societat 01/08/2017

Més carrers guarnits a la festa major de Gràcia d'enguany

L'any del bicentenari, els veïns decoraran 22 espais del barri, dos més que l'any passat

Marta Valls
3 min
El carrer Joan Blanques de Baix transporta a uns banys antics, amb mostres de fauna marina i amb espais que recorden una platja.

BarcelonaLes festes de Gràcia arriben al bicentenari en plena forma: el nombre de carrers que es guarniran enguany serà 22, 2 més que l'any passat. Els nous carrers engalanats seran el carrer Jesús i el carrer Maspons. Així, veïns de més zones del barri s'involucraran en els guarniments, la particularitat més distintiva de la celebració. La tendència dels últims anys ha sigut a l'alça, ja que el 2015 eren 18 els carrers que participaven en la decoració de l'espai públic.

A més, la façana del districte també tindrà el seu propi guarniment, que commemorarà el bicentenari. S'inaugurarà el dia del pregó, el 14, i hi serà present durant tota la festa major. S'encarregarà de decorar-la l'entitat artística Arts & Crafts, la proposta guanyadora d'entre totes les entitats que van presentar accions artístiques centrades en els valors de la festa. Com la resta d'edicions, també hi haurà el concurs d'engalanar balcons.

La festa major d'enguany començarà el dia 14 d'agost amb el pregó del actors Roger de Gràcia i l'Agnès Busquets i s'acabarà el dilluns 21 amb un programa format per 990 activitats, 705 de diürnes i 285 de nocturnes. El regidor del districte de Gràcia, Eloi Badia, ha destacat la vitalitat de la celebració: "Tenim vitalitat i ho demostrem perquè tornem a créixer en nombre de carrers que participen en el concurs de guarniments amb la implicació imprescindible dels veïns del barri".

Programa inclusiu

200 anys després de la primera festa major, s'ha presentat un programa inclusiu, en què totes les activitats són accessibles per a persones amb mobilitat reduïda i inclou diferents propostes pensades per a col·lectius amb discapacitat: com les visites guiades en llengua de signes, amb audiodescripció i elements tàctils o sessions de contacontes adaptades a les diferents diversitats funcionals. En total hi haurà 15 activitats que incorporaran llenguatge de signes i 10 activitats inclusives per a infants amb pluridiscapacitats. A més, el programa complet també és accessible per a persones amb discapacitat visual amb un sistema d'audiodescripció a través de l'aplicació Wheris.

Garantir el descans

Amb la voluntat de preservar el descans dels veïns, es mantenen els horaris de les anteriors edicions: les celebracions en els carrers guarnits s'acabaran a les 02.00 h els dies feiners i a les 03.30 h els divendres i dissabtes. En la resta d'espais del barri que no tenen decoració, la festa s'acabarà una hora abans.

Tot i això, el districte de Gràcia i la Fundació de la Festa Major com a organitzadors de la festa també instal·laran 50 limitadors per controlar el so als escenaris musicals i d'altres limitadors en diferents punts del barri durant els set dies de festa. A més, es canviaran l'enfocament i la ubicació d'alguns altaveus i tarimes per reduir l'impacte sonor que arriba als habitatges.

Sostenibilitat

Per primera vegada s'eliminen del tot l'ús de gots de plàstic d'un sol ús: en totes les barres se serviran gots reutilitzables que tindran el lloguer d'un euro i es podran tornar en qualsevol espai de bar de la festa. "Estem segurs que si una festa de les dimensions de la de Gràcia pot utilitzar gots reutilitzables, el model serà possible en qualsevol festa de la resta de Catalunya", ha destacat el regidor del districte de Gràcia, Eloi Badia, en la presentació de la celebració. En total, hi haurà 200.000 gots.

D'altra banda, i per garantir un espai net, a banda de la brigada municipal, les entitats, bars i restaurants també seran els encarregats de buidar les papereres quan estiguin plenes i les portaran als punts acordats de neteja. Es tracta d'evitar que s'omplin excessivament i no quedi espai per llençar-hi més brossa.

La història

Fins a la Guerra del Francès, de 1808 a 1814, Gràcia celebrava les festes el 25 de març, per la diada de l'Anunciació, i el 15 de maig, per Sant Isidre, patró de la pagesia. Va ser amb l'arribada dels franciscans a la vila, el 1817, que es va començar a celebrar la festa el 15 d'agost, dia de l'Assumpció, i es va convertir en la festa principal. No va ser, però, fins al 1862 que va començar la tradició d'engalanar els carrers amb ornaments vegetals.

Per celebrar l'aniversari, en aquesta edició de les festes, la Fundació i el Districte ja van instal·lar al maig un envelat als jardinets de gràcia com els que abundaven a les festes majors de principis del segle XX.

Per recuperar tradicions desaparegudes, en aquesta edició es guarnirà el carrer Gran de Gràcia i es faran les enramades al carrer de Francisco Giner, antic carrer Culebra. Hi haurà també repic de campanes al sortir d'ofici el 15 d'agost.

A l''envelat hi ha una exposició de la festa. La Fundació també ha preparat una ruta històrica pels carrers i places mitjançant codis QR que permeten accedir a fotografies antigues.

Finalment, després de la crida ciutadana a repetir concerts històrics de les festes, tocaran Quico Pi de la Serra amb la Cobla Sant Jordi i Los Mustang, i es passarà un disc de la Trinca.

Estand antimasclista

Durant la festa major s'instal·larà un punt informatiu destinat a sensibilitzar i informar la població per acabar amb les agressions masclistes. Serà la primera vegada que hi haurà un estand d'aquestes característiques durant les festes. Aquest punt també podrà atendre i actuar en cas que es produeixi alguna agressió. També hi haurà dues parelles policials itinerants pels diferents espais de la festa. La iniciativa la recull el protocol d'actuació Gràcia Antimasclista, que ha sigut elaborat per entitats de la ciutat. Des de finals de juny també hi ha un estand antimasclista a la zona del Front Marítim, en el marc de la campanya 'No és no'.

stats