Societat 09/03/2012

Els focs del Pirineu lleidatà freguen el miler d'hectàrees cremades

El foc a Gerri de la Sal, el més devastador, ha arrassat ja més de 500 hectàrees i ha obligat a desallotjar els veïns dels nuclis de Bresca, Useu i Baén. Hi ha dos incendis actius més que cremen al Pont de Suert i Valls de Valira i un que es troba en fase de control, a Organyà

Ara / Agències
3 min
Mapa incendis Pirineu

BarcelonaEls quatre incendis forestals que cremen des d'aquest dijous al Pirineu lleidatà han cremat ja 970 hectàrees. El més gros, el de Gerri de la Sal, al Baix Pallars (Pallars Sobirà) tindria un perímetre de 500 hectàrees, segons dades provisionals dels Bombers. El foc del Pont de Suert (Alta Ribagorça) hauria calcinat unes 200 hectàrees, igual que el de Calbinyà (Alt Urgell). El d'Oganyà i Montanisell (Alt Urgell), l'únic que està en fase de control, ha cremat 70 hectàrees. El telèfon d'emergències 112 ha atès 149 trucades relacionades amb els focs. Al llarg de la matinada, un centenar de vehicles dels Bombers i més de 250 efectius han treballat als quatre focs.

Cap a les vuit del matí s'han incorporat els mitjans aeris a les tasques d'extinció amb quatre avions de vigilància i atac i cinc helicòpters dels Bombers, quatre bombarders i un de comandament. També es preveu que s'hi incorpori un helicòpter 'Kamov' del ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí.

El vent que ha bufat amb força durant tot aquest dijous ha afluixat, i això fa més fàcil l'extinció dels focs. S'espera que les ràfegues de vent baixin encara més d'intensitat de cara al migdia.

Protecció civil manté activada la fase d'emergència del Pla especial d'emergències per incendis forestals a Catalunya (Infocat).

S'aixeca l'ordre de desallotjament a Gerri de la Sal

L'incendi a Gerri de la Sal crema des de poc abans de dos quarts d'una del migdia de dijous i les flames afecten una zona coneguda com "el Serrat de les Forques", situada al nord del nucli de Gerri de la Sal i a tocar del nucli de població de Peramea, amb vegetació agrícola i forestal. A conseqüència del foc, el nucli de Gerri de Sal ha quedat sense subministrament elèctric i s'han hagut de posat grups electrògens.

Cap a mitja nit d'aquest dijous s'ha aixecat l'ordre de desallotjament dels nuclis de Bresca i Useu i l'ordre de confinament de Peramea que afectava a unes 90 persones. Per contra, els nuclis d'Enseu, de dues persones, i Baén, de cinc, se'ls ha recomanat que de moment no tornin, de manera que els Mossos d'Esquadra han tallat l'accés a aquesta població.

El foc ha cremat totalment una casa deshabitada i el paller de la finca del costat. Cap persona ha resultat ferida, segons han informat els Bombers.

El foc de Gerri de Sal ha estat conduït pel vent i pels contravents que han generat les dues valls per on ha avançat. El flanc dret, que és el que ha avançat cap a Peramea, ha llençat focus secundaris i ja es troba estabilitzat.

Pel que fa al flanc esquerre, la zona des de la Solà d'Enseu fins al collet de la Servera i fins al Pont d'Arboló, el foc continua actiu però crema en baixa intensitat. La part més al sud d'aquest flanc és de molt difícil accés

L'orografia del paratge, amb molt de pendent, juntament amb el fort vent que bufa a dalt de les carenes, dificulta les tasques d'extinció, segons els bombers. També s'hi han desplaçat dos helicòpters bombarders i tres avions de vigilància i atac, a l'espera que les condicions de vent els permetin intervenir.

Evacuades dues masies a Calvinyà

Pel que fa a l'incendi de Valls de Valira continua l'ordre d'evacuació de la població de Calbinyà i de les dues masies. Al lloc hi continuen treballant una trentena dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat i efectius dels Bombers del Principat d'Andorra.

El flanc esquerra i cua de l'incendi l'han pogut tancar amb eines manuals i ancorar a unes pistes forestals amb cremes i línies d'aigua per evitar que s'eixamplés més el perímetre. En aquest cas, ha estat d'ajut la tasca dels dos avions de vigilància i atac dels Bombers de la Generalitat i l'helicòpter bombarder dels Bombers del Principat d'Andorra.

L'orografia complica l'extinció de l'incendi forestal del Pont de Suert

D'altra banda, una vintena de dotacions treballen també en l'incendi forestal que afecta la zona del barranc de Viu de Llevata, a Pont de Suert, on els efectius terrestres veuen dificultades les tasques d'extinció a causa de la complexa orografia de la zona. El foc, que ha saltat el riu al fons del barranc de Viu, avança cap a l'est, en direcció Solà de Viu, en una zona de difícil accés. Al llarg de la nit també s'ha treballar al Coll de Sant Roc de Viu del flanc dret.

A causa d'aquest incendi, no hi han hagut persones desallotjades. Fins al lloc, s'hi ha mobilitzat també una unitat del Grup d'Emergències Mèdiques (GEM) dels Bombers de la Generalitat i dues ambulàncies del SEM.

Segons ha informat el Servei Català de Trànsit, aquesta matinada continuava tallada la N-260 a l'alçada de Pont de Suert, entre els punts quilomètrics 285 i 285,5.

Montanissell, en fase de control

L'incendi forestal de Coll de Nargó, a la població de Montanissell, es troba en fase de control des de les sis de la tarda de dijous i hauria afectat, segons els Bombers, unes 70 hectàrees de vegetació (matolls i alzinar) d'una zona coneguda com les costes de la Guineu.

stats