TURISME
Societat 05/07/2012

Més hotels de luxe contra la crisi

El sector hoteler presumeix de bona salut en temps de crisi i reclama no apujar l'IVA turístic per mantenir les bones xifres. En el període 2011-2013 Barcelona haurà inaugurat 30 nous hotels, la majoria de gamma alta.

Thaïs Gutiérrez
2 min
TURISTES D'ALT NIVELL Els hotels de luxe, com La Florida de Barcelona (a la foto), estan augmentant a Barcelona. Des del 2011 i fins al 2013, Barcelona guanyarà 30 nous establiments, la majoria dels quals seran de gamma alta. La ciutat vol atreure així  un turisme amb una despesa mitjana elevada.

BARCELONA.El Gremi d'Hotels de Barcelona va treure pit ahir en la roda de premsa de balanç del sector. El seu president, Jordi Clos, va destacar la importància del sector en el context actual de crisi i va aportar dades "que demostren que el sector segueix sent un motor econòmic per a la ciutat en temps de crisi". Tot i la conjuntura econòmica adversa, el sector hoteler ha invertit 782 milions d'euros des del 2011, que han servit majoritàriament per fer nous hotels de gamma alta. D'aquests diners -que, segons Clos, surten majoritàriament d'inversors catalans-, 408 milions ja s'han invertit i els més de 300 restants s'invertiran entre finals d'aquest any i el vinent, de manera que la ciutat tindrà 30 hotels més. Per Clos, "tenir un sector turístic que funciona bé, que genera llocs de treball i que creix en temps de crisi demostra el potencial de la ciutat". La segona tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Sònia Recasens, va afegir que el sector turístic "s'ha convertit en el motor de l'economia de Barcelona" i va destacar que la despesa turística diària ja arriba als 20 milions d'euros.

Fent balanç del primer semestre, Clos va explicar que l'ocupació als hotels de Barcelona ha estat del 71%, un punt menys que l'any passat, i la previsió de cara als mesos d'estiu és arribar al 85%, la mateixa xifra que l'any 2011. Per Clos, aquesta dada és "molt positiva", però va destacar que la millor notícia és que el preu mitjà de l'habitació s'ha situat en els 110 euros, 6 euros més que en els primers sis mesos del 2011, un increment que va valorar positivament. Tot i això, va recordar que els preus de Barcelona encara són, de mitjana, un 50% inferiors als de ciutats com Londres, Roma i París.

El debat de l'IVA turístic

Aquest escenari podria canviar de manera considerable en funció de la decisió del govern espanyol sobre l'IVA turístic. Si l'executiu de Mariano Rajoy decideix tirar endavant la pujada d'aquest impost -que actualment és del 8% i passaria al 18%-, "les previsions d'ocupació variaran considerablement", va apuntar Clos.

El president del Gremi d'Hotels de Barcelona calcula que es perdran molts clients que patiran la pujada global dels preus dels hotels de Barcelona provocada per l'IVA turístic, la taxa turística i l'augment de taxes aeroportuàries que ha entrat en vigor l'1 de juliol. En la mateixa línia es va pronunciar ahir Exceltur, l'agrupació dels principals empresaris turístics del sector, que en un comunicat van criticar durament la intenció del govern central de modificar aquesta taxa. Segons Exceltur, l'augment de l'IVA turístic comportaria la destrucció d'uns 93.000 llocs de treball a l'any. Els càlculs dels empresaris turístics indiquen que cada pujada d'un punt sobre l'IVA actual suposaria una caiguda anual de fins a 9.365 llocs de treball directes per al conjunt del sector, més els induïts en tercers sectors que també es podrien veure afectats.

stats