Societat 20/07/2011

Més ocupació i menys estrenes que mai al TNC

El TNC tanca la temporada amb un regust agredolç: ha registrat un rècord d'ocupació que frega el 80% però haurà de disminuir l'activitat per fer front a les retallades. La temporada que ve promet poesia.

Laura Serra
3 min
Lluís Soler recitarà el Canigó , de Verdaguer, i Hermann Bonnín dirigirà el poema El comte Arnau , de Joan Maragall, amb Ernest Villegas de protagonista. L'obra internacional convidada serà Raoul , del nét de Chaplin James Thiérrée.

Barcelona."En el futur minvaran els recursos, però no abaixarem la qualitat, per tant estem obligats a abaixar l'activitat", resumia ahir el director del TNC, Sergi Belbel. El balanç de la temporada passada era positiu pel que fa a l'ocupació -fregava el 80% de mitjana, un màxim històric- i "notable" pel que fa al nivell artístic, gràcies a obres que han tingut una acollida i un ressò excepcionals. El cas paradigmàtic és Agost , que fins i tot es reposarà durant dos mesos l'any que ve, però també han tingut èxit muntatges com Copenhaguen , El misantrop i Pedra de tartera , i tot el cicle T6, amb obres com Una història catalana i Gang Bang .

Malgrat això, ahir les valoracions estaven lluny de l'eufòria. El TNC va iniciar l'any passat una reducció en el nombre d'estrenes que encara s'accentuarà més la temporada que ve: no hi haurà més de quinze obres a la cartellera, la xifra més baixa de la història des de la fundació del teatre, la temporada 1996-97, i molt per sota de les 24 obres que s'havien arribat a estrenar en temporades anteriors. La retallada al pressupost (que aquest 2011 és de 13 milions d'euros) és d'un 18% respecte a l'any anterior, cosa que ha obligat a "reduir l'activitat per mantenir l'excel·lència", va explicar Belbel.

Les xifres absolutes, per tant, són menys ufanoses. 143.787 espectadors van passar pel TNC la temporada passada, 30.000 menys que l'any anterior i una xifra que se situa als nivells de 10 anys enrere. "Com que hi ha menys espectacles, s'ha fet un nombre de funcions molt inferior i la temporada que ve va en aquesta mateixa tònica", va raonar Sergi Belbel. Això sí, han aconseguit que el 15% de les entrades venudes siguin per als 3.200 abonats que té el teatre.

"El Teatre Nacional podria fer més coses. M'agradaria fer més coses, sens dubte. Però si es tanquen hospitals, què he d'anar a reclamar? No em surt de dins demanar més diners", va dir del director, que també va apuntar que es vol tirar l'ham al sector privat en temps de crisi. Ahir al seu costat hi havia la nova presidenta del TNC, l'empresària Sol Daurella, que va confirmar que volen incorporar els avantatges de la gestió privada a l'empresa pública. En aquest sentit, va anunciar que desapareix la figura de l'administrador general (càrrec que ocupava Alfred Fort fins al març, quan va dimitir) i s'ocuparà de la gerència Pepa Pinyol, que ja treballava a la casa.

Vindrà poesia i música

El primer trimestre de la temporada vinent començarà molt poètica, amb la recuperació de dos grans clàssics catalans: el plat fort és l'escenificació d' El comte Arnau de Joan Maragall (en l'any dedicat al poeta) dirigida per Hermann Bonnín i amb el Cor de Cambra del Palau de la Música, i el recital de Canigó, de Jacint Verdaguer, amb Lluís Soler a la veu, escenografia de Perejaume i música d'Eduard Iniesta.

El que encetarà de facto la temporada, el 29 de setembre, serà Una vella, coneguda olor , la primera obra professional de Josep Maria Benet i Jornet, escrita el 1962, que Sergi Belbel va escollir per trencar el malefici que mai es reestrenin obres antigues d'autors catalans vius. Els genials Egos Teatre ( Ruddigore o la nissaga maleïda ) estrenaran un nou musical a la Sala Gran, l'adaptació d' El crim de Lord Arthur Savile, d'Oscar Wilde.

"Malgrat la baixada dràstica d'espectacles, puja percentualment la producció pròpia. No concebo un teatre públic si no és un centre de producció -va defensar Belbel-. Hem primat grans espectacles fets per nosaltres en detriment de petites coses que vénen de fora". L'únic convidat serà James Thiérrée, amb l'unipersonal Raoul . Després de l'èxit de La Veillée des Abysses, fa quatre anys, aquesta serà, segur, una de les joies de la temporada.

stats