Societat 12/02/2012

Més d'un miler de persones es concentren per reclamar que es blindi el català a l'escola

Demanen al Govern que mantingui el model d'immersió i que "sigui valent, planti cara i es negui a introduir el castellà com a llengua vehicular"

Acn
2 min
Un moment de la manifestació d'aquest diumenge. ACN

BarcelonaMés d'un miler de persones s'han concentrat aquest diumenge davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per reclamar que es blindi el català a l'escola.

L'acte ha estat convocat per la Comissió Promotora Defensem l'Escola en català i la seva portaveu, Mercè Escarrà, ha explicat que estan preparant més mobilitzacions i demanaran que es presenti una llei al Parlament perquè blindi el català com a una llengua vehicular a l'ensenyament. "Esperem que tots els partits catalans d'obediència no espanyola hi donin suport", ha apostat. Escarrà ha demanat al Govern que mantingui el model d'immersió i que sigui valent, planti cara i es negui a introduir el castellà com a llengua vehicular.

Escarrà ha dit que pretenen que es mantingui el sistema d'immesió lingüística actual que "és un model que fins i tot està recorregut per la UNESCO i volem que segueixi aquest model i no es canviï". De fet, ha augurat que si es canvia es 'guetitzarà' l'escola catalana. Escarrà ha alertat que s'està atacant el català i que es posa en perill el model d'immersió lingüística. Així mateix, ha indicat que en la proposta que ells fan el castellà se seguirà ensenyant "com se segueix ensenyant l'anglès i qualsevol altra llengua".

El manifest de Defensem l'Escola en català ha alertat que "forces polítiques i judicials d'arreu de l'estat espanyol segueixen atacant el català i el sistema d'immersió lingüística posant en perill la nostra llengua i un sistema que s'ha demostrat eficaç". També s'ha criticat que "les darreres sentències judicials tenen en el punt de mira" el sistema d'immersió. Ha considerat que es pretén "trencar el consens socials sobre la llengua pròpia, desestabilitzar el model lingüístic escolar, judicialitzar la política lingüística i marginar el català com a llengua vehicular".

El manifest ha reclamat als representants polítics que blindin per llei el català declarant-lo única llengua vehicular de l'escola catalana; assegurin que les persones que cursen Estudis Superiors puguin fer les assignatures en la llengua pròpia o que vetllin per a que la llengua d'ús normal sigui el català durant el desenvolupament de les activitats acadèmiques.

stats