NORMATIVA MUNICIPAL
Societat 06/08/2014

Més de la meitat de terrasses de Barcelona vulneren l’ordenança

Els inspectors inicien el tancament de 268 espais de bars i restaurants sense llicència

Núria Martínez
3 min

BarcelonaEl 56% de les terrasses de bars i restaurants de Barcelona no compleixen la normativa municipal. Així ho afirmen els resultats facilitats per l’Ajuntament, que mostren com, en dos mesos, ha incrementat un 16% el nombre d’establiments que incompleixen l’ordenança. Les principals infraccions són lleus, com mantenir elements adossats a la façana, mostrar publicitat a les cadires o taules, i disposar d’elements fixos que no es poden retirar diàriament. També s’han detectat incompliments més greus, com disposar de més taules o cadires de les autoritzades i la instal·lació de terrasses sense disposar de la llicència obligatòria. L’ordenança de terrasses que es va aprovar en l’últim plenari municipal de l’any passat, fruit del pacte CiU-PP, va entrar en vigor l’1 de gener del 2014 i va implicar canvis importants. Algunes de les principals novetats de l’ordenança eren l’homogeneïtzació dels paràmetres aplicables a les terrasses, com l’obligació de delimitació i la inclusió d’elements desmuntables, amb especial prohibició dels tancaments estables. Per reforçar el coneixement de l’ordenança, el consistori i el Gremi de Restauració han engegat una nova onada de visites a les terrasses de la ciutat.

De les 4.501 terrasses existents a Barcelona, els inspectors municipals han iniciat el procediment per tancar 268 establiments sense llicència, entre els quals 14 de Ciutat Vella. Aquest districte és l’únic que ha completat el tancament de terrasses. La resta ho faran gradualment, especialment a partir del mes d’octubre. Des de finals de juliol, els informadors municipals han iniciat els expedients administratius. A més, s’han denegat 900 sol·licituds de llicència. Si s’analitzen les dades per barris, es pot observar com, actualment, el barri que disposa de més terrasses és l’Eixample (1.523), seguit de Sant Martí, que en té 715, i Ciutat Vella, amb 425. No obstant, el districte que ocupa el primer lloc del rànquing de terrasses sense llicència és Sant Martí, amb 59 establiments, seguit de l’Eixample i Nou Barris, que en tenen 53. El tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, va explicar ahir en roda de premsa que la prioritat de l’executiu és la retirada de terrasses sense llicència, i va justificar l’augment de l’incompliment de la normativa dels dos últims mesos perquè “a l’estiu hi ha més demanda” de taules a l’exterior. “La intenció de l’Ajuntament no és criminalitzar un sector econòmic tan important com el de la restauració, sinó treballar a favor de la convivència entre oci i espai públic, entre turisme i ciutat”, va afegir Vives. I va expressar que és “necessari que els professionals del sector es responsabilitzin de la qualitat d’aquests espais”.

Diferència a les zones singulars

El màxim responsable del Gremi de Restauració, Pere Chias, va recordar que, des de l’inici de la crisi, 2.000 establiments del sector s’han vist obligats a abaixar persianes. Per aquest motiu, Chias va demanar ahir al consistori “màniga ampla per incentivar la creativitat d’aquests espais, perquè són un element vital de l’economia”. “Tenim normatives excessivament uniformistes”, va lamentar Chias. El tinent d’alcalde també va parlar ahir d’un altre dels punts claus de l’ordenança: la regularització de les anomenades zones singulars. Una trentena d’avingudes o places emblemàtiques de la ciutat, com la rambla de Catalunya, el passeig de Gràcia, l’avinguda Diagonal o el Paral·lel tindran un tractament especial. L’Ajuntament constituirà a finals de setembre la comissió tècnica de terrasses -de la qual formen part el Gremi de Restauració i el Consell de Gremis-, que elaborarà informes sobre les ordenacions singulars previstes. Es preveu que aquesta regulació es pugui implantar el gener de l’any que ve. “Les zones singulars no seran un ranxo gran, al contrari, volem que els vianants disposin d’espai públic”, es va justificar Vives. Cada any l’Ajuntament de Barcelona ingressa 5 milions d’euros en concepte del cobrament de les taxes d’ocupació de l’espai públic a bars i restaurants amb terrasses.

Tot i que l’ordenança es va aprovar el desembre de l’any passat gràcies al pacte entre l’equip de govern i el PP, el regidor del grup popular Javier Mulleras va acusar ahir l’Ajuntament de Barcelona de convertir l’aplicació de la normativa de terrasses en “un caos”. “Els informadors municipals han estat més pendents d’inspeccionar terrasses que d’agilitzar els permisos”, va sentenciar Mulleras.

stats