LLUITA CONTRA LA POBRESA
Societat 30/11/2012

Més voluntaris, més aliments

Fins a 258.930 catalans no poden fer un àpat de carn, pollastre o peix com a mínim cada dos dies. Per ajudar el col·lectiu més vulnerable, el Banc dels Aliments vol recollir 1.400 tones de menjar en dos dies

Auri Garcia Morera
5 min
Més voluntaris, més aliments

BarcelonaDificultat excepcional, solidaritat excepcional. L'atur i la pobresa afecten cada cop més persones a casa nostra, però les iniciatives per ajudar els que més pateixen no perden suport sinó que fins i tot en surten reforçades. Conscients que col·laborar és actualment més necessari que mai, els ciutadans que s'ho poden permetre ho fan ara més que mai. El millor exemple és la quarta edició del Gran Recapte del Banc dels Aliments, que se celebra avui i demà arreu del país i que abans de començar ja ha batut tots els rècords de les edicions anteriors. Si es compleixen els pronòstics, la quantitat de menjar que es reculli també serà més alta que mai. Tot això, després que la Comissió Europea plantegés una reducció del 30% al programa europeu d'ajuda alimentària, del qual també rep menjar el Banc dels Aliments.

A Catalunya una de cada cinc famílies viu per sota del llindar de la pobresa i hi ha 258.930 persones que no poden fer un àpat de carn, pollastre o peix almenys cada dos dies. Per ajudar aquest col·lectiu més vulnerable, el Banc dels Aliments organitza des del 2009 una campanya de recollida concentrada en pocs dies, el Gran Recapte, que aquest any mobilitzarà 12.000 voluntaris i tindrà més d'un miler de punts de recollida en mercats i supermercats. L'any passat, amb 7.600 voluntaris i 620 punts de recollida, l'objectiu era arribar a les 800 tones d'aliments, i se'n van acabar recollint més de 1.100. Aquesta vegada, l'objectiu són 1.400 tones, i veient la mobilització prèvia, l'organització creu que es tornarà a superar.

A part del menjar aconseguit en punts de recollida, el Banc dels Aliments també accepta donacions econòmiques a través de la seva pàgina web, dels diferents canals de La Caixa i de missatges SMS. A més, la recaptació dels bitllets senzills dels tramvies de Barcelona també es destinarà al Gran Recapte.

VICENÇ VIÑAS: "Ser voluntari és una experiència molt gratificant"

Vicenç Viñas ha estat voluntari del Gran Recapte des de la primera edició, i aquesta vegada tampoc faltarà a la cita. Exadministratiu de banca, sempre havia col·laborat amb diferents causes de manera esporàdica. Fa sis anys, després d'acollir-se a una prejubilació, va decidir implicar-se més. Forma part del grup d'ajuda fraterna de la parròquia de Sant Martí de Provençals, que a més de rebre menjar del Banc dels Aliments també fa una col·lecta pròpia cada mes, i quan es va posar en marxa el Gran Recapte, no va dubtar a sumar-s'hi. Primer va ser coordinador d'un punt de recollida, després de dos, i aquest any ja n'ha assumit quatre.

"Els voluntaris fem la feina de rebre els que van a comprar al supermercat, donar-los la bossa del Gran Recapte, explicar-los per què serveix i mirar de convence'ls", explica el Vicenç. Qui vol col·laborar amb la recollida d'aliments els ha de posar a la bossa del Gran Recapte i donar-la al punt de recollida després de passar per caixa. "I quan l'agafem, donem les gràcies", subratlla. L'experiència, diu Viñas, "és molt gratificant". En el seu cas, com a coordinador de quatre punts de recollida, també s'encarregarà de controlar els torns dels altres voluntaris i de resoldre qualsevol problema. "Esperem que tots quedin contents", afegeix.

Viñas assegura que amb la crisi hi ha molta més solidaritat, però també reconeix que "als supermercats dels barris obrers qui més qui menys té dificultats i has de donar explicacions per convèncer la gent que col·labori". Recorda que, durant el Gran Recapte de l'any passat, se li va acostar un noi per donar menjar dient que a la pròxima li haurien de donar menjar a ell. Viñas, conscient de les dificultats que té tothom, envia un missatge prudent, però contundent: "Animo a col·laborar qui pugui fer-ho. Es necessita moltíssim".

JESÚS RUIZ: "Els esmorzars i els lots que donem són necessaris i el Banc dels Aliments n'és la font principal"

L'esforç de voluntaris com el Vicenç i la col·laboració dels que aportin aliments serviran perquè entitats com el Centre d'Acollida Assís puguin seguir oferint menjar als més necessitats. Jesús Ruiz, el director d'aquest centre, explica que el menjar que reben del Banc dels Aliments els permet servir esmorzars a persones sense llar. A més, proporcionen lots de productes alimentaris als usuaris que allotgen en pisos de l'entitat.

"Els esmorzars i els lots són necessaris. Igual que hi ha famílies que no arriben a final de mes, també hi ha moltes persones sense llar que tenen dificultats per tenir accés a l'alimentació", explica Ruiz. El menjar que els ofereix el Centre d'Acollida Assís, afegeix, "compensa la falta d'ingressos que tenen". I encara que les botigues i les escoles del barri també col·laborin aportant menjar per al centre, "el Banc dels Aliments és la font principal".

Ruiz destaca que el Gran Recapte serveix per aconseguir una gran quantitat de menjar, però també per sensibilitzar. "S'ha de donar a conèixer el que està passant a Catalunya, on un de cada cinc ciutadans és pobre", exclama. En aquest moment d'especial dificultat, diu Ruiz, "és més necessari que mai que la gent col·labori i es conscienciï".

El responsable del Centre d'Acollida Assís coneix històries molt dures i demana a tothom que miri al seu voltant i comprovi que els problemes són molt a prop. "Segur que veuen gent que abans estava molt bé i que ara ha perdut la feina, se li ha acabat l'atur i no arriba a final de mes. L'últim cosa a què renunciem és l'alimentació, però l'última cosa també arriba. Al nostre centre tots tenien una situació en què no tenien problemes per menjar, fins que ha arribat un moment que ho han perdut".

PEDRO JAVIER: "Vinc aquí a esmorzar però el que més valoro és que són com la meva família"

El Centre d'Acollida Assís va començar a funcionar fa onze anys, i un dels usuaris més antics és Pedro Javier, que hi va anar per primer cop ara ja fa nou anys. Llavors vivia al carrer i no tenia absolutament res. Amb l'ajuda del centre, va passar per un pis d'acollida i ha aconseguit el seu propi pis de protecció oficial. Cobra una pensió d'invalidesa de poc més de 500 euros i gairebé 200 ja els dedica al lloguer. Després de pagar totes les factures, ja no li queda pràcticament res, de manera que els esmorzars l'ajuden a no passar gana.

"Vinc aquí a esmorzar, a fer gestions burocràtiques, i també faig diversos tallers", explica. Malgrat tot, això no és el que més valora de l'entitat: "Són com la meva família. Em donen afecte i suport. El més important és que m'acompanyen en el meu procés". El Pedro ha estat en una situació molt difícil però ha aconseguit tirar endavant. Va ser condemnat a tres anys de presó després que l'enganyessin per participar en una estafa de compravenda de cotxes, i explica sense vergonya que és alcohòlic. Gràcies al centre d'acollida, però, va aconseguir el tercer grau penitenciari després de només quatre mesos a la presó i va començar a fer teràpia per l'alcoholisme.

Tot i que pensa que els esmorzars són el que és menys important tenint en compte tot el suport que ha rebut, Pedro Javier també és conscient de la importància del menjar del Banc dels Aliments que arriba al Centre d'Acollida Assís, i fa una crida a la participació en el Gran Recapte. "La col·laboració de la gent em sembla supernecessària", explica. Amb la crisi, té la impressió que la gent està cada cop més conscienciada: "Fins i tot la gent que treballa potser té problemes per pagar la hipoteca, viu una situació que no sabia ni el que era, i és més sensible".

stats