Metges Sense Fronteres, "al límit i desbordats" amb l'Ebola a l'Àfrica

L'organització engega la campanya #StopEbola i adverteix que seguirà havent-hi contagis a occident mentre no es controli l'epidèmia en el seu origen. Retreu a l'Estat haver aportat la meitat de recursos que països com Bolívia per lluitar contra el virus

Metges Sense Fronteres ( MSF ) ha advertit aquest dimecres que es troba " al límit " de la seva capacitat com a organització mèdic - humanitària i ha assegurat que seguirà havent-hi casos d'E bola en els països occidentals mentre no controli l'epidèmia en el seu origen , a l'Àfrica Occidental.

Així ho ha traslladat el president de Metges Sense Fronteres Espanya , José Antonio Bastos , que ha advertit que s'està en la fase d'acceleració de la malaltia , que cada dos o tres setmanes duplica la seva incidència fins a arribar , a dia d'avui , a la xifra de 10.000 casos diagnosticats oficialment
i 5.000 morts.

En roda de premsa , Bastos ha assenyalat que aquesta epidèmia d'Ebola ha provocat una crisi humanitària que està ocasionant el "col·lapse " de les infraestructures en els tres països més afectats pel virus que són Guinea Conakry , Libèria i Sierra Leone , en els quals la mortalitat causada per malalties com la malària o la diarrea està sent molt superior a la que provoca l'Ebola .

"A Metges Sense Fronteres estem al límit i desbordats. Hem trucat repetidament al món per demanar ajuda perquè no podem més", ha lamentat Bastos, que ha afirmat trobar-se "afectat" per la resposta "dolorosament curta" dels organismes internacionals a aquesta epidèmia.

Per això, han posat en marxa la campanya #StopEbola, amb l'objectiu d'informar i sensibilitzar sobre la crisi i sobre la tasca humanitària dels treballadors sanitaris i recaptar fons que ajudin a combatre l'epidèmia. Aquesta campanya ofereix diferents formes de col·laboració com l'enviament d'un SMS amb un cost de 1,20 euros o amb donacions a través de la pàgina web de l'organització. D'aquesta manera, per cada 20 missatges es podrà comprar un dels vestits d'aïllament que fan servir els sanitaris per tractar els afectats per la malaltia, que es destrueixen després d'un únic ús.

Retrets al govern espanyol

Bastos també ha lamentat l'escassa ajuda econòmica aportada per Espanya , que fins ara – ha dit–  tan sols s'ha compromès amb 500.000 euros , "la meitat del que ha aportat Bolívia " i ha reclamat que els països amb capacitat i recursos " despleguin immediatament unitats civils i militars" entrenats per al tractament de pacients amb Ebola en els països afectats .

El problema –ha destacat– és que les donacions financeres i les declaracions de bona voluntat no ajuden a frenar l'epidèmia. "Fa falta mà d'obra que pugui ser eficaç en el terreny. Si no, l'epidèmia anirà per davant de nosaltres i això afecta tota la humanitat", ha advertit Bastos. Així, ha sol·licitat a tots els governs que facin "tot el possible" perquè hi hagi "una resposta en els pròxims dies que ajudi a donar una volta en la corba de l'evolució d'aquesta epidèmia".

El president de MSF ha sol·licitat al govern espanyol que lideri la conscienciació internacional sobre la necessitat de lluitar contra el ebola en origen ja que "és factible i possible" acabar amb l'epidèmia, ha assegurat. Ha denunciat que els líders mundials estan demostrant "ceguesa i sordesa", a més de "lentitud" en la presa de decisions davant un problema greu que afectarà "a tota la humanitat".

Més continguts de