SANITAT
Societat 18/09/2013

Metges i investigadors alerten del risc de combinar begudes energètiques i alcohol

Els investigadors també recorden que les begudes estimulants estan contraindicades per a persones amb malalties cardíaques o hipertensió arterial

Acn
1 min

SabadellUn article de metges de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell i d'investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) publicat a la revista 'Medicina Clínica' alerta que combinar begudes energètiques i alcohol pot tenir conseqüències greus en forma d'intoxicacions agudes, fins i tot en quantitats moderades. Els facultatius es remeten a alguns casos atesos recentment a l'Hospital de Sabadell, com el d'un pacient de 19 anys que va arribar al centre sanitari vallesà amb nàusees, vòmits i tremolor a les parpelles, als braços i a les mans, després de consumir dues llaunes de begudes estimulants amb vodka.

En concret, el jove havia consumit 160 mil·ligrams de cafeïna i 2 grams de taurina, els principals ingredients actius de les begudes energètiques, mesclats amb alcohol. La cafeïna estimula el sistema nerviós central i cardíac, facilita l'alliberament de catecolamines, com l'adrenalina i la dopamina, i estimula la vasodilatació, mentre que la taurina incrementa la contractilitat cardíaca. Aquest tipus de begudes també presenten inositol, que potencia l'acció de la cafeïna i de la taurina. L'alcohol, per la seva banda, potencia l'aparició dels efectes adversos, segons adverteixen els especialistes.

Per tot això, els investigadors recorden que les begudes estimulants estan contraindicades per a persones amb malalties cardíaques, hipertensió arterial, trastorns cerebrals neurològics, embarassades, menors de 16 anys i diabètics.

stats