Societat 09/06/2013

Coses que funcionen: 15 iniciatives d'èxit nascudes a internet

Més enllà de la crisi, desenes de projectes constaten que a Catalunya hi ha idees, talent i excel·lència. Micromecenatge, emprenedoria i coneixement col·laboratiu: nous conceptes per a una nova economia

Isaac Salvatierra
11 min

BarcelonaMés enllà de la llarga i profunda crisi econòmica i del seu impacte social, centenars de projectes individuals s'entesten a demostrar que, al marge de la conjuntura, a Catalunya hi ha idees, talent i excel·lència. Models d'èxit que evidencien que ni tot és tan negre ni tot està perdut. Moltes d'aquestes iniciatives han nascut a internet. La nova societat xarxa, basada en la interconnexió i el coneixement compartit, sacseja processos fins ara inamovibles. Noves formes de producció com el micromecenatge o el proveïment participatiu ('crowdsourcing') comencen a treure el cap en aquesta nova economia que tard o d'hora ha de florir de les runes de la crisi. Grans actius per aixecar el vol. N'hi ha molts més, però hem seleccionat 15 models d'èxit. Inspiració i d'estímul per al món que ve.

---------------------------------------------------------------------------------------

Viquipèdia: Visca el coneixement col·laboratiu

Entre tots ho farem tot. Un exèrcit d'editors de tot el món aporten el millor de cada un i escriuen una gran enciclopèdia global, millorada contínuament pels mateixos usuaris. A Catalunya, amb 12 anys d'història, la Viquipèdia en català ja té més de 400.000 articles. És la quinzena Wikipedia del món pel que fa al nombre total d'articles, i la desena en articles considerats de màxima qualitat, com el dedicat a l'absis central de Sant Climent de Taüll. Aquests dies, la Fundació Wikimedia, l'entitat sense ànim de lucre que gestiona i promociona la Wikipedia i altres projectes germans, ha reconegut l'associació Amical Wikimedia i l'ha incorporat entre els seus capítols oficials. Aquesta organització treballa, també sense ànim de lucre, per donar a conèixer la Viquipèdia en els territoris de parla catalana. Entre altres coses, aquest reconeixement permetrà que l'entitat catalana pugui "finançar els projectes de promoció de la Viquipèdia amb part dels diners que donen els mateixos lectors" o "compartir experiències a les reunions entre associacions de diferents països".

El món 'wiki' –el treball col·laboratiu– fa anys que revoluciona internet. Les xarxes socials o els programaris lliures es configuren gràcies a la participació d'una comunitat d'internautes. Hi ha moltes altres experiències col·laboratives com per exemple Open Street Map, una comunitat que elabora mapes lliures a l'estil Google Maps i que també funciona a Catalunya.

---------------------------------------------------------------------------------------

Universitat Oberta de Catalunya: Referència de l'aprenentatge a distància

La UOC és la gran universitat a distància catalana, basada en l'aprenentatge a través d'internet. Model d'èxit, premiat i copiat a fora. Tot i que està finançada parcialment amb fons privats, és de titularitat pública. La seva oferta inclou graus, màsters i estudis de postgrau de diferents àrees, a més de formació continuada. Va ser fundada el 1994 i té més de 60.000 estudiants. Entre altres iniciatives, la UOC –conjuntament amb l'ARA– impulsa Aprenem.ara.cat i Mestresclass.cat, una primera incursió en el model de les anomenades 'massive open online courses' (MOOC), classes magistrals a distància, obertes a tothom. Una forma d'aprenentatge obert a la participació i col·laboració compartida que ja estan aplicant les millors universitats del món.

---------------------------------------------------------------------------------------

Xarxa Telemàtica Educativa de la Generalitat: La força dels mestres

El món educatiu té una gran presència a la xarxa. Molts docents ja treballen dia a dia en comunitat gràcies a internet. Un dels principals aparadors és la Xarxa Telemàtica Educativa de la Generalitat (XTEC), el web institucional, amb molts anys d'experiència. La part més innovadora, però, és la xarxa de docents EduCat 2.0. El web també és ple de grups de mestres, com Ciberespiral.

Una altra experiència emergent és Tiching: una plataforma en línia que ofereix un cercador de continguts digitals educatius i una xarxa social exclusiva per a la comunitat educativa escolar. La plataforma vol garantir una educació personalitzada i facilitar eines als mestres per acompanyar cada alumne segons les seves necessitats.

---------------------------------------------------------------------------------------

Biblioteca Virtual: Milers de llibres a l'abast de tothom

Foment de la lectura i accés lliure de la ciutadania a la informació i el coneixement. Les biblioteques catalanes tenen un gran prestigi reconegut pels usuaris. I són equipaments imprescindibles als barris i als pobles. Ja hi ha més de 350 biblioteques al conjunt del territori català, gestionades per la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. Les biblioteques aposten per l'accés, la formació i l'ús de les noves tecnologies. El catàleg virtual de les dues xarxes –la de la Diputació i la de la Generalitat– permet consultar els títols disponibles.

---------------------------------------------------------------------------------------

puntCat: La cultura catalana, potència a internet

Més de 67.000 dominis amb el '.cat' en 7 anys. Una prova més que la comunitat internauta catalana és molt i molt activa. La nit del 15 al 16 de setembre de 2005, la ICANN (la institució que administra internet) va aprovar definitivament la candidatura del '.cat' i pocs dies després es signava el contracte entre aquest organisme regulador d'internet i la Fundació puntCat, que gestiona el registre '.cat'. El '.cat' és un domini de caire genèric (gTLD) com el '.com' o el '.net', que representa els catalanoparlants a internet.

---------------------------------------------------------------------------------------

Softcatalà: 'Apple' vol dir 'poma'

Va néixer el 1997 per fomentar l'ús del català a la informàtica, internet i les noves tecnologies. Softcatalà està format per enginyers informàtics, filòlegs, dissenyadors i traductors que fan aquesta feina d'una manera desinteressada. Des del seu lloc web es poden descarregar més de 150 programes traduïts al català (el 2012 va superar les 800.000 baixades). És Premi Nacional d'Internet.

---------------------------------------------------------------------------------------

EyeOs: El poder dels emprenedors

Quan es parla d'emprenedors a Catalunya sempre surt el nom de Pau Garcia-Milà. El 2008, l'any d'inici de la crisi, aquest jove d'Olesa de Montserrat va engegar amb dos amics més EyeOs, un escriptori virtual que permet tenir sempre a l'abat des del navegador, via núvol, arxius, contactes, calendari i eines per treballar de manera col·laborativa i en temps real. Un autèntic sistema operatiu amb desenes d'aplicacions. EyeOs és un projecte de codi obert, una revolucionària forma de dissenyar, desenvolupar i distribuir el programari informàtic, sense restriccions. La idea que hi ha darrere del codi obert és ben senzilla: quan els desenvolupadors poden llegir, modificar i redistribuir el codi d'un producte, aquest evoluciona, es desenvolupa i millora.

L'emprenedoria mou esperances i realitats en un món canviant. Projectes com Imagine apleguen periòdicament cervells somiadors que presenten nous projectes. L'última creació amb segell català és SocialElephants, una eina per treure més profit de les xarxes socials.

---------------------------------------------------------------------------------------

Guifi.net: Wifi per a tothom

Dos familiars de la mateixa ciutat es volen dividir el cost d'internet, es posen d'acord i mitjançant la xarxa guifi.net comparteixen la connexió. Un usuari particular jove fa servir la xarxa per gestionar remotament l'ordinador del seu sogre, que per l'edat i bastant desconeixement informàtic sempre li acaba trucant per preguntar-li els dubtes. Un usuari aconsegueix connectar-se a internet a la seva segona residència tot i que no hi arriben les operadores tradicionals. Tot això és possible gràcies a Guifi.net, Premi Nacional de Telecomunicacions de la Generalitat de Catalunya. Guifi.net és una fundació privada que treballa per una xarxa oberta, lliure i neutral.

---------------------------------------------------------------------------------------

Verkami: M'ajudes?

"Una nova manera de finançar grans idees i creadors independents". Així es defineix aquesta plataforma creada per un pare i els seus dos fills de Mataró, basada en el micromecenatge. La web busca diners per fer realitat projectes creatius, socials, culturals i artístics. Els projectes es publiquen a la web i hi ha 40 dies per recollir els diners de petits mecenes, que, a canvi, reben recompenses exclusives. Un exemple de projecte triomfador és 'L'endemà', el documental impulsat per Isona Passola (a la foto) "amb arguments tècnics i definitius contra la por de decidir-se pel sí" en el procés sobiranista. En pocs dies va aconseguir un finançament de 349.000 euros i el documental ja està en marxa.

---------------------------------------------------------------------------------------

Scytl: Tecnologia catalana per millorar la democràcia

Fundada el 2001 per un grup d'acadèmics i professionals de recerca de la Facultat d’Informàtica de la Universitat Autònoma de Barcelona, la multinacional Scytl s’ha convertit en empresa de referència mundial pel que fa a les solucions criptogràfiques avançades i el vot electrònic mitjançant internet. Els seus programaris es fan servir a tot el món i han permès, per exemple, la celebració de referèndums cantonals a Suïssa o la votació a les eleccions franceses o a les presidencials nord-americanes per part dels seus habitants a l'estranger. Tecnologia i enginy català al servei de la democràcia.

La tecnologia pot ser un gran aliat per a les noves formes de fer política, cada cop més reclamades per la societat civil. Les administracions comencen a impulsar projectes de dades obertes (open data), com és el cas de la Generalitat de Catalunya o l'Ajuntament de Barcelona, i el Congrés espanyol està tramitant la nova llei de transparència, després d'anys de ser a la cua d'Europa en aquest camp. La democràcia participativa és una de les grans demandes del moviment d''indignats' 15-M. Organitzacions com Civio intenten fomentar la transparència de les administracions.

---------------------------------------------------------------------------------------

Media.cat: Salvar el periodisme entre tots

Buscar el finançament popular per preservar el periodisme de qualitat, al marge dels interessos econòmics i polítics. El Grup de Periodistes Ramon Barnils i l'observatori crític dels mitjans Mèdia.cat impulsen l'Anuari Mèdia.cat. Una quinzena de reportatges en profunditat finançats via micromecenatge, amb les aportacions de ciutadans individuals. Periodisme compromès i reposat per fer front a la crisi dels grans diaris, afectats per la caiguda publicitària i la transició digital. Iniciatives similars com Spot.us –reportatges microfinançats– o ProPublica –una organització sense ànim de lucre que produeix grans reportatges d'investigació gràcies a una redacció pròpia i els cedeix a cost zero als grans mitjans– funcionen amb èxit als Estats Units.

---------------------------------------------------------------------------------------

Fes Edit: Consum responsable

L'economia verda cotitza a l'alça. Projectes com Fes Edit comencen a despuntar. En aquest cas, es tracta d'una xarxa per compartir cotxe nascuda a Girona que posa en contacte els usuaris a través d'internet. La versió 2.0 del 'fer dit'. Una plataforma similar és Socialcar (lloguer de cotxes entre usuaris). La líder del 'carsharing' (cotxes compartits) és Avancar, integrada ara a la multinacional nord-americana Zipcar, líder del sector. El consum responsable, el quilòmetre zero o l'agricultura ecològica són altres camps en creixement. Saviae és un mercat 2.0 de productes ecològics. Hortganic i Econconsum són xarxes de consum ecològic. Una prova del creixent interès d'aquestes pràctiques responsables són els bons nivell d'audiència del programa 'Lletra petita' de TV3.

---------------------------------------------------------------------------------------

Rodalia.info: Millorem la ciutat

Tip dels retards a la xarxa de Rodalies Renfe, un jove de Badalona va impulsar el 2010 aquest intel·ligent canal d'informació col·laboratiu que s'actualitza de manera automàtica amb les aportacions dels usuaris via Twitter. És un exemple brillant de les possibilitats imparables de les xarxes socials. Renfe acostuma a minimitzar els retards: n'informa poc i sovint fa una estimació molt a la baixa dels minuts de demora. És per això que el canal s'ha convertit en una eina útil. Els usuaris envien un tuit informant de la incidència amb el 'hashtag' de la línia corresponent (aquí veureu com funciona). La informació es pot consultar des de la web Rodalia.info o des dels diferents comptes de Twitter. Hi ha dues iniciatives similars: l'etiqueta #renfadats de Twitter i l'aplicació per a mòbils Incidències 2.0. Repara Ciudad és una altra iniciativa que es basteix gràcies a la participació ciutadana i a la geolocalització, una altra tecnologia emergent. El servei permet als usuaris assenyalar en un mapa els problemes que troben a la ciutat: un semàfor espatllat, un carrer amb l'asfalt en mal estat, un banc trencat... L'eina l'han creat uns emprenedors de Terrassa.

---------------------------------------------------------------------------------------

Filmin: Cine legal a un clic

Als Estats Units, l'èxit del videoclub virtual Netflix ha fet reduir la pirateria. Els preus són competitius i als usuaris els surt més a compte pagar una petita quota al mes amb barra lliure de pel·lícules que no pas trobar i descarregar els arxius il·legals a la xarxa. Spotify està fent el mateix en el camp de la música. L''streaming' ha revolucionat el concepte de la possessió física d'una obra d'art. La música o el cine es consumeixen quan es vol, sense necessitat de tenir el disc o la pel·lícula a la prestatgeria de casa. Filmin és una iniciativa catalana que pretén emular Netflix, per bé que el catàleg és molt més reduït –basat en el cine independent– i que no es poden rebre DVD a domicili. El projecte comença a créixer. Les pel·lícules en català es poden trobar a Ara Films.

---------------------------------------------------------------------------------------

Cor de carxofa: T'agrada la glosa?

És una gran iniciativa minoritària que demostra com l'ús d'internet pot dinamitzar petites comunitats i posar en contacte ciutadans amb interessos compartits, allunyats físicament. Glosar és cantar versos que s’improvisen al moment d'interpretar-los. Cor de Carxofa és una plataforma que agrupa els seguidors d'aquesta pràctica per difondre aquest gènere poètic i musical. Spotify és ara mateix el gran aparador dels grups de música a internet, també els catalans. Els que encara no han publicat un disc, fan servir les plataformes Bandcamp o Soundcloud, substituts de Myspace, en plena decadència. Però hi ha moltes altres iniciatives locals per promocionar la música. Música Lliure, inspirat en el MusicaLibre o el Jamendo espanyols, permet escoltar i descarregar gratis cançons d'autors catalans. Tots els temes són de domini públic a través de llicències de 'copyright' flexible. Hi ha més de 1.200 cançons de 200 autors. Una plataforma similar és terceravia.cat.

En el camp de l'escriptura, una xarxa pionera és Relats en català, una plataforma creada el 2004, on qualsevol autor pot penjar contes. Una xarxa social d'escriptors de tot el país, abans que nasquessin les xarxes socials. Poca broma, hi ha més de 70.000 relats publicats. L'eclosió digital també ha sacsejat el camp editorial. L'última iniciativa a la xarxa és Entre escritores. Set editorials, entre elles la catalana Club Editor, han creat una nova plataforma per descobrir autors i començar a donar forma als nous models editorials. Una altra xarxa social d'èxit en el camp literari és l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès, amb força activitat a Twitter i Facebook. L'aula també ofereix cursos virtuals.

stats