Mig centenar de farmàcies de Barcelona ja tenen desfibril·lador

El projecte s'estendrà a 180 farmàcies abans del juny

Barcelona serà la primera gran ciutat cardioprotegida del món a través d'un projecte pioner per dotar de desfibril·ladors totes les farmàcies de la ciutat. En la fase preliminar del projecte 'Barcelona, ciutat cardioprotegida', que va avançar l'ARA, ja s'han instal·lat desfibril·ladors a 50 farmàcies de la ciutat.

En una segona fase, prevista abans del mes de juny, 180 farmàcies ja disposaran d'aquest aparell. I abans del 2016 els desfibril·ladors haurien d'arribar a les 1.024 oficines de farmàcia de la ciutat.

La mort sobtada cardíaca provoca entre 3.000 i 4.000 morts anuals a Catalunya i pot afectar qualsevol persona de forma inesperada. "Provoca 15 vegades més defuncions que els accidents de trànsit, on s'han destinat més recursos, i no a una causa que en provoca més, com és la mort sobtada", ha argumentat el cardiòleg Josep Brugada durant la presentació oficial del projecte aquest dijous.

El desfibril·lador automàtic només actua si cal i, en cas de necessitat, el pot fer servir qualsevol persona, ja que així ho autoritza un decret. "El ciutadà no ha de prendre cap decisió, l'aparell decideix si ha de fer una descàrrega o no. No hi ha possibilitat d'equivocar-se. El ciutadà només és el vehicle que posa en contacte el desfibril·lador amb la víctima", ha destacat Brugada.

A Barcelona, els desfibril·ladors ja han salvat una primera vida. Va ser a l'estació de Sants, el mes de febrer passat.