Societat 03/06/2018

Milers de dones amb càncer de mama poden evitar la quimioteràpia

Un assaig clínic revela que la informació genòmica és útil per prendre millors decisions de tractament

Ara
2 min
Una mamografia a l’Hospital Quirónsalud de València.

BarcelonaSet de cada deu dones que pateixen un tipus de càncer de mama molt comú en fase inicial no necessiten quimioteràpia després de la cirurgia i es poden evitar els efectes secundaris derivats d’aquest tractament. Ho ha revelat un assaig clínic en fase III anomenat Tailor, que ahir es va presentar a la reunió anual de l’Associació d’Oncologia Mèdica que se celebra a Chicago.

Les dades que aporta aquest estudi donen garanties a professionals i pacients que la informació genòmica és útil per prendre millors decisions de tractament en aquests casos, segons ha destacat l’oncòleg Harold Burstein. Segons l’expert, l’estudi demostra que així es poden obtenir resultats excel·lents, ja que evita els vòmits i el malestar que produeix en moltes pacients la quimioteràpia.

“Un gran avenç”

Javier Cortés, oncòleg de l’Hospital Ramón y Cajal de Madrid, recorda que això és aplicable en el cas de pacients amb tumors hormonopositius, HER2 negatiu i ganglis negatius. Entre aquestes pacients, “les que tenen un risc intermedi que es determina amb una prova anomenada Oncotype, en principi tindran un índex de curació molt semblant sense quimioteràpia. És un gran avenç”. Fins ara, en funció del resultat de la biòpsia que es fa al tumor extret amb la cirurgia es decidia si la pacient havia de rebre només teràpia hormonal o també quimioteràpia. L’estudi conclou que no hi ha cap millora en la supervivència lliure de malaltia quan en aquests casos es fa el tractament amb quimioteràpia.

L’autor principal de l’estudi, Joseph A. Sparano, director associat d’investigació clínica de l’Albert Albert Einstein Cancer Center i Montefiore Health System (Nova York) apunta que, amb un total de 10.273dones participants, es tracta de la prova de tractament de càncer i del primer assaig de medicina de precisió més gran que s’ha fet mai.

stats