Societat 22/05/2012

Milers de persones protesten arreu de Catalunya en contra de les retallades en educació

A Girona els sindicats valoren positivament el seguiment de la vaga. A Lleida 500 persones s'han manifestat contra l'augment de taxes i les retallades de beques

Agències
3 min
La pancarta que els professors han mostrat durant la concentració a Girona / ACN

Girona / LleidaMilers de persones s'han llançat al carrer avui a protestar contra les retallades en educació. A les comarques de Girona, Lleida i Tarragona el seguiment de la vaga a l'escola pública ha sigut ampli i s'han convocat manifestacions per defensar l'educació pública de qualitat.

Girona: Uns 400 estudiants i prop d'un centenar de docents han protestat aquest dimarts pels carrers de Girona, sumant-se així a la vaga general de l'ensenyament públic. La concentració ha sigut davant de la seu de la Generalitat i a les sis de la tarda començarà la manifestació. Els docents, que han comptat amb el suport de les Associacions de Mares i Pares d'Alumnes (FaPaC), demanaven la dimissió de la consellera Irene Rigau i han mostrat pancartes on es podia llegir "Volem una escola pública de qualitat".

CCOO ha xifrat el seguiment de la vaga a les comarques gironines entre un 48 i un 53% en el cas de primària, mentre que a secundària asseguren que ha sigut "massiu", de la mateixa manera que a les escoles bressol hi ha hagut una important afectació. UGT ha xifrat l'afectació en un 35-45% en el cas de primària i infantil i un 25-30% a secundària. Per la seva banda, USTE-Stec ha donat una única xifra de seguiment d'un 52% de mitjana a la demarcació. En el cas de la Universitat de Girona, han coincidit que ha sigut una protesta generalitzada. La gran majoria dels centres han quedat tancats i el personal no ha pogut accedir a les aules.

Lleida: Unes 500 persones han participat aquest matí en la manifestació convocada per l'assemblea d'estudiants de la Universitat de Lleida per protestar contra l'augment de les taxes universitàries i les retallades en el sistema de beques. Els estudiants han iniciat dues manifestacions, una en el campus d'Agrònoms i l'altra en el de Cappont, i s'han trobat a les 12 del migdia davant l'edifici del Rectorat de la UdL, on han llegit un manifest abans de dirigir-se cap a la subdelegació del Govern a Lleida.

Segons ha informat la portaveu de l'assemblea, Aurembiaix Giribet, l'assemblea està formada pels membres de la comunitat universitària i membres del moviment 15-M a Lleida, que s'han unit per denunciar "el desmantellament de la universitat pública" i que avui, coincidint amb la jornada de vaga en l'àmbit educatiu, han volgut realitzar una manifestació pròpia.

Pel que fa a les xifres de seguiment de la vaga durant la jornada, des de Coordinació del Rectorat de la UdL han informat que entre els estudiants el seguiment ha sigut de més del 80%, amb una especial incidència al campus de l'ETSEA i a Lletres.

Tarragona: Més de 300 estudiants i professors vestits amb la ja característica samarreta groga contra les retallades en educació s'han concentrat aquest migdia davant la delegació territorial d'Ensenyament a Tarragona, on han fet una sonora xiulada. El que havia de ser una concentració davant la delegació d'Educació en el cèntric carrer de Sant Francesc de Tarragona (Tarragonès), protegida pels Mossos d'Esquadra, s'ha convertit en una manifestació espontània per la Rambla Nova, el principal passeig de la ciutat que avui, com cada dimarts, acollia el mercat ambulant.

El portaveu del sindicat Ustec, Josep Maria Cartanyà, ha dit que la "vaga s'ha seguit en un 55 % en els centres educatius", i ha ressaltat que es tracta d'una "jornada de lluita unitària, que implica des de les guarderies a les universitats", a l'hora que ha emplaçat la ciutadania a participar en la manifestació convocada aquesta tarda a la plaça Imperial Tarraco.

Però mentre els sindicats xifren el seguiment de la vaga unitària en més d'un 50 %, la Generalitat l'ha reduït al 15 %, segons una aplicació informàtica que han d'omplir els centres amb les dades de quantes persones han secundat la vaga, si bé les dades no són definitives. La delegació d'Ensenyament ha informat que els serveis mínims han permès obrir tots els centres educatius i que la jornada s'ha desenvolupat amb total normalitat.

stats