Societat 18/05/2011

Milers de persones desafien la prohibició de concentrar-se i prenen la Puerta del Sol

La policia no carrega malgrat la prohibició de la Junta Electoral de Madrid

Acn
2 min
Milers de persones a la Puerta del Sol / REUTERS

MadridMilers de persones, majoritàriament joves, han pres de nou la Puerta del Sol de Madrid per clamar contra un sistema "que no els representa" i demanar una "democràcia real". Ho han fet malgrat la prohibició de la Junta Electoral de Madrid, que ha comunicat a la Delegació del govern espanyol que no ha autoritzat la manifestació convocada a les vuit del vespre.

Els col·lectius que es mobilitzen tenen la intenció de mantenir la protesta a la Puerta del Sol com a mínim fins el 22 de maig, data de les eleccions autonòmiques i locals. A dos quarts de deu del vespre la policia havia evitat carregar per dissoldre la concentració que omplia completament la Puerta del Sol i els carrers d'accés. La prohibició de la manifestació no ha dissuadit els col·lectius de joves que s'han anat sumant al que ja s'anomena moviment del 15-M i que pretén convertir la Puerta del Sol de Madrid en un "símbol" de les protestes contra el sistema polític, econòmic i financer. A les vuit del vespre els manifestants ja havien omplert completament la plaça i part dels accessos a la plaça.

El govern espanyol ha evitat donar l'ordre a les forces de seguretat de dissoldre la concentració malgrat un important nombre de dotacions policials que s'han situat als carrers adjacents hores abans de la manifestació. Els agents han demanat la documentació i han recordat als vianants que en cas de tenir intenció de manifestar-se podrien incórrer en un delicte administratiu.

Els organitzadors de la manifestació han llegit un manifest on denuncien la "indefensió" dels ciutadans davant uns poders econòmics i polítics que "no escolten". Els manifestants han cridat proclames contra els dos principals partits de l'arc parlamentari espanyol, el PP i el PSOE, així com contra els bancs i de denúncia del que "li diuen democràcia però no ho és".

Entre les pancartes més animades, una que simulava el menú d'un bar on cada cas de corrupció anava associat -a mode de preu- a la quantitat de diners suposadament estafats, i d'altres que han transformat els cartells del metro de Sol en "Solució".

Els joves que continuen acampats a la Puerta del Sol no han consensuat encara un calendari però a priori no tenen intenció d'abandonar l'acampada almenys fins el 22 de maig en què se celebren eleccions autonòmiques i locals.

Un dels problemes amb què poden topar és una prohibició per paret de la Junta Electoral Central -que es reuneix aquest dijous a les 5 de la tarda- per mantenir la protesta el dissabte 21 en què se celebra la jornada de reflexió i no hi poden haver manifestacions polítiques de cap tipus.

Els manifestants es podrien tornar a concentrar de forma massiva aquest dijous. Un cop més, la manifestació ha estat marcada per l'absència de símbols de qualsevol adscripció, i és que una de les premisses del moviment del 15-M és que no respon a sigles polítiques o sindicals de cap tipus.

stats