EL PESSEBRE BASÍLICA DE LA SAGRADA FAMÍLIA 21 DE GENER CròNica Cant coral

Missa per Nadal, 'El Pessebre' per rebaixes

Sí, sorprèn que se celebri el concert de l'oratori d' El Pessebre de Pau Casals a finals de gener, però l'església de la Sagrada Família ha tingut molts pretendents des que és basílica i estranyament la tradició ha passat a la cua. I això que els 220 cantaires de la Federació Catalana d'Entitats Corals i l'Orquestra Simfònica de Sant Cugat celebraven una efemèride: el cinquantè aniversari de l'estrena de la composició de Pau Casals a partir del poema de Joan Alavedra. L'escriptor i secretari de la presidència de Macià i Companys va escriure el Poema del pessebre el 1934, va guanyar els Jocs Florals a l'exili el 1943 i l'oratori no es va estrenar fins un 17 de desembre del 1960 a Acapulco (Mèxic).

A Barcelona la commemoració no ha pogut fer números rodons, però, en canvi, ha agermanat -perdoneu pel tòpic- tres catalans universals: Casals, Alavedra i Gaudí. Ho va dir el president del Patronat de la Sagrada Família, Joan Rigol, que abans del cardenal Martínez Sistach va fer una introducció lligant catalanitat i cristianitat: la Sagrada Família és tant Patrimoni de la Humanitat com un símbol religiós arrelat a Barcelona i Catalunya. Això va a missa.

Les quatre mil persones que omplien la basílica des d'una bona estona abans -l'organització, impecablement afinada des de la visita papal- eren, la majoria, vells Amics del Temple de la Sagrada Família armats amb càmeres que enfocaven ara els músics, cantaires i solistes i ara el sostre, abrigats necessàriament fins a les celles. A les naus laterals el concert arribava amb una acústica millorable, però el més important era simbòlic i intangible: "Pau als homes de bona voluntat!"

Més continguts de