Societat 05/07/2011

Amb mitjons a l'oficina

Thaïs Gutiérrez
4 min
"és estiu però tinc fred" L'excés de refrigeració pot fer que alguns empleats passin fred a l'oficina i busquin maneres de solucionar el problema i es tapin.

"Gràcies a l'enginy d'algun il·luminat i de la seva ignorància tècnica, hem arribat a un punt en què passem fred a l'estiu i calor a l'hivern", diu el David, deixant ben clar que la seva relació amb la refrigeració no és fàcil.

Aquest jove treballa en una empresa editorial de Barcelona, però fa un trajecte amb transport públic de gairebé 50 minuts cada dia. "Al bus amb què vaig a treballar fa tant fred que he tingut problemes de salut per culpa d'això -diu-. Qui decideix la temperatura és el conductor, que va poc abrigat a l'hivern i massa tapat a l'estiu, i passa el que no hauria de passar mai: fa molt de fred a l'estiu i molta calor a l'hivern". Aquests dies, el David passa tant de fred a l'autobús que ha de posar els braços dins la motxilla per escalfar-se.

Quan passa això, el cos del David fa una vasoconstricció, la defensa natural contra la sensació de fred. Ho explica el doctor Rafel Padrós, especialista en medecina del treball i cap del servei de prevenció de riscos laborals de Sant Pau, que detalla com funciona el cos humà davant la temperatura externa.

"Tenim un centre de regulació que ens permet reaccionar davant les situacions de fred o calor i adequar-nos-hi. Així, quan fa calor fem vasodilatació per mantenir la temperatura i, per tant, suem. Quan fa fred, en canvi, fem vasoconstricció". Aquest metge, però, alerta que aquest centre de termoregulació canvia segons l'edat, el pes i el sexe. "Les dones tenen diferents sensibilitats a la temperatura per un tema hormonal. Durant la menopausa, per exemple, es passa de tenir molt fred a tenir molta calor". Padrós apunta: "Es diu que els homes tenen més calor, però oblidem que les dones vesteixen de manera més lleugera, amb tirants o vestits, i la diferència tèrmica entre portar una faldilla i un pantaló és d'un grau".

El pes també és un factor important pel que fa a la temperatura: "Les persones obeses tenen una distribució del greix que fa de protecció contra el fred, però s'ho passen molt pitjor amb la calor", explica aquest especialista. Així, queda clar que no tothom percep la refrigeració de la mateixa manera.

És el que passa a la feina del David. A la mateixa taula de la seva oficina hi seuen la Txell i el Llorenç, i cap dels dos està satisfet amb la temperatura. La Txell lamenta que passa fred. "La temperatura m'obliga a dur jaqueta", diu. Fa sis mesos que van canviar d'oficina i a l'anterior l'aire es podia regular personalment i això provocava moltes disputes entre els companys, que enrarien l'ambient de feina, explica la Txell: "Sobretot amb els homes, que són més calorosos". Ara, s'han acabat les disputes perquè l'aire està centralitzat i controlat pel servei de manteniment, però es queixa que passa fred tot el dia.

El Llorenç, que seu a la mateixa taula, més corpulent que els altres dos, tampoc està content amb la temperatura: diu que fa calor. "Sempre estic en aquell punt en què falta un no res per començar a suar, i això és incòmode". Lamenta el codi de vestir de l'empresa: "No permet que els nois anem amb samarreta i bermudes, hem de portar pantalons llargs i moltes vegades camisa de màniga llarga, mentre que les noies van amb vestits. "És normal que nosaltres tinguem calor", diu.

Més visites al fisioterapeuta

El que passa en aquesta empresa és extrapolable a la situació que es viu a la majoria d'oficines quan arriba l'estiu. Els problemes de salut que provoca l'excés o la falta de refrigeració a la feina augmenten aquests mesos, sobretot els refredats i els problemes musculars. Manel Domingo, degà del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, explica: "Del juny al setembre creixen moltíssim les visites a les nostres consultes per problemes sobretot de cervicàlgies".

Domingo comenta que el més habitual són els problemes que afecten els treballadors que estan molt a prop de les boques d'aire. El fred constant provoca majoritàriament problemes musculars i de migranyes, per això cal evitar-lo.

Però la situació ideal no existeix, assenyalen els experts. El degà dels fisioterapeutes diu que un estudi recent sobre l'ús d'aires condicionats va revelar que és impossible satisfer el 100% dels treballadors d'una oficina. "Es considera que hi ha una temperatura ideal quan el 80% de les persones estan còmodes i s'ha d'acceptar que sempre hi haurà un 10% que tindran fred i un 10% que tindran calor".

Regulació

La temperatura als llocs de treball ve marcada per un reial decret de l'any 1996 que estableix com a correcta qualsevol temperatura entre 17 i 27 graus. Pel que fa als edificis públics hi ha un decret del 2009 que estableix que la temperatura de refrigeració no pot estar per sota dels 26 graus. Dionís Oña, secretari adjunt a la secretaria de polítiques sindicals de la UGT assegura que dins d'aquest marc regulador "es recomana que la temperatura estigui al voltant dels 24 graus, sobretot per un tema d'estalvi energètic". Segons l'ICAEN, abaixar la temperatura un grau suposa consumir un 7% més d'energia.

Oña, que és expert en qüestions laborals, explica que el mal ús de l'aire no només comporta problemes de salut sinó que causa tensions entre els treballadors i pot espatllar un bon ambient de feina. "Els humans no percebem el fred i la calor de la mateixa manera, i com que de vegades els aires no estan ben col·locats, un passa fred i els altres calor, i això pot provocar baralles". Aquest expert recomana "arribar a un pacte sobre la temperatura" i des del sindicat proposen que es revisi l'obligació d'anar vestit d'una determinada manera.

En alguns països nòrdics ja s'està revisant la norma de portar jaqueta i corbata els mesos de més calor per intentar evitar enfrontaments sobre la temperatura a la feina i fomentar un bon ambient laboral.

stats