La Moncloa evita polemitzar amb els Mossos, però insta Puigdemont a explicar per què va negar l'avís dels EUA

"Correspon a Puigdemont decidir si atén o no la petició per anar al Parlament", diu Méndez de Vigo

El govern espanyol ha evitat entrar en polèmiques amb la Generalitat i els Mossos sobre el presumpte avís de la intel·ligència nord-americana a la policia sobre els atemptats a Barcelona, però ha instat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a explicar per què va negar en primera instància haver-lo rebut.

En la roda de premsa posterior al consell de ministres, el portaveu de l'executiu espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha rebutjat comentar la filtració del presumpte avís als Mossos i ha recordat que el cas està en investigació a l'Audiència Nacional i sota secret de sumari. "Les forces de seguretat de l'Estat, totes, estan fent una bona feina", ha dit, abans de considerar que "no és aconsellable mantenir debats públics sobre operativa policial".

Però tot i aquesta "unitat sense fissures", el també ministre d'Educació ha dit que el que "haurà de fer" el president Puigdemont és explicar per què ho va negar "i després un conseller va dir que sí que existia", i ha recordat que ja hi ha sol·licitada una compareixença parlamentària a aquest efecte: "Correspon al president Puigdemont decidir si atén o no la petició per anar al Parlament de Catalunya per explicar què ha passat aquests dies".

"Mantenir la unitat"

Segons ell seran els experts i els jutges els que hauran de parlar, i "al govern li escau dir que cal mantenir la unitat" en contra del terrorisme. "A Espanya existeix una coordinació entre les forces de seguretat, i és bo que sigui així", ha continuat, preguntat sobre la possibilitat d'arrabassar a les policies autonòmiques les competències per investigar els casos de terrorisme. 

A més, ha recordat que Rajoy es va reunir aquesta setmana amb líders europeus per buscar acords en matèria de lluita contra el terrorisme, i es van emplaçar a una pròxima reunió a Espanya.