Societat 25/06/2012

Mor a les Galápagos George el Solitari, l'última tortuga gegant de la seva espècie

Era l'única supervivent de la subespècie de tortugues gegants de l'illa Pinta ('Chelonoidis abingdoni'), que donen nom a les illes equatorianes. S'ha mort amb més de 100 anys i sense deixar descendència

Agències
2 min
La tortuga gegant 'George el Solitari' / REUTERS

QuitoGeorge el Solitari, l'última supervivent de la subespècie de tortugues gegants de l'illa Pinta ('Chelonoidis abingdoni'), que donen donen nom a les illes Galápagos d'Equador, ha sigut trobada morta aquest diumenge per causes que es deconeixen, segons ha informat la direcció del parc nacional Galápagos (DPNG).

Els treballadors del parc van trobar el cos de la tortuga mascle en posició com si hagués intentat acostar-se a l'abeurador. Es desconeix l'edat exacta de George, però els seus cuidadors creuen que sobrepassava els 100 anys.

George va ser rescatada a l'illa Pinta, la més septentrional de les Galápagos, el 1972, per un grup de caçadors dedicats a eradicar les cabres, una espècie introduïda per l'home que va portar les tortugues gegants d'aquesta illa a la vora de l'extinció.

Des de llavors, George va formar part del programa de criança en captivitat de la DPNG, que va impulsar diferents iniciatives per intentar que es reproduís, inicialment amb femelles de l'espècie del volcà Wolf, de l'illa Isabela, amb les quals es va aconseguir aparellar –després de 15 anys de convivència–; però els ous no van ser fèrtils.

Posteriorment, es van col·locar al seu corral femelles de l'espècie de l'illa Espanyola, genèticament més propera, amb les quals va conviure fins a la seva mort aquest diumenge.

Les illes Galápagos deuen el seu nom a les tortugues gegants que l'habiten, i les seves reserves terrestres i marines contenen una biodiversitat altament rica, considerada com un laboratori natural, que va permetre al científic britànic Charles Darwin desenvolupar la seva teoria sobre l'evolució i selecció natural de les espècies.

L'arxipèlag de les Galápagos està situat a uns mil quilòmetres de les costes continentals equatorianes i va ser declarat el 1978 Patrimoni Natural de la Humanitat per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco).

stats