SUCCESSOS
Societat 13/07/2012

Mor un català per una allau al Mont Blanc

Un alpinista de Sant Joan de les Abadesses va perdre la vida ahir al Mont Blanc en una allau que va sepultar nou persones que feien una travessa pels Alps francesos. Nou alpinistes més van resultar ferits.

Marta Pinzolas / Joan Serra
2 min
Mor un català per una allau al Mont Blanc

BARCELONA.Una allau en una via d'ascens al cim del Mont Blanc, als Alps francesos, va provocar ahir la mort de nou alpinistes, entre els quals el català Esteve Martínez, de 38 anys. Martínez, vinculat a la Unió Excursionista de Sant Joan de les Abadesses i amb experiència a la muntanya, estava acompanyat per un altre alpinista d'aquest municipi del Ripollès, Guillem Ferrer, de 35 anys, que va poder ser rescatat. També formava part de l'expedició un tercer veí de la població, Toni Trilla, que va evitar l'allau perquè es va quedar al refugi per molèsties físiques. La parella i un germà de Martínez van viatjar aquest dijous a Chamonix-Mont-Blanc, on s'ha instal·lat una capella ardent, per iniciar els tràmits de repatriació del cos.

Entre les nou víctimes mortals també hi ha un altre alpinista espanyol, segons les dades facilitades pel consolat espanyol a Lió. Es tracta de Joaquín Aguado, de 51 anys i cap del grup especial de rescat en altura dels Bombers de la Comunitat de Madrid, que viatjava amb un company, Emilio Carrero, que ha sobreviscut a l'accident. A banda dels dos alpinistes espanyols, han perdut la vida tres britànics, tres alemanys i un suís, mentre que nou persones més han resultat ferides. En total, l'expedició estava formada per 28 alpinistes de diverses nacionalitats i tenia com a objectiu completar una ruta d'accés al pic més alt d'Europa, de 4.810 metres d'alçada. En el moment de l'allau, cap a les cinc de la matinada d'ahir, els excursionistes es trobaven a mig camí de la ruta i en una altitud de més de 4.000 metres.

Una allau de grans dimensions

La investigació haurà de determinar ara les causes de l'accident. Tot apunta que el trencament d'una placa de gel va desencadenar una gran allau, de 100 metres quadrats per dos metres de gruix, segons el prefecte del departament de l'Alta Saboia, Philippe de Rumigny. "No hi havia motius per estar alarmats", va declarar Jean-Louis Verdier, alcalde de Chamonix-Mont-Blanc. Tot i que es tracta d'un pendent amb grans plaques i que els últims dies bufava molt vent, l'alcalde va explicar que era impossible esbrinar que es podia produir "una allau d'aquestes dimensions ni una tragèdia similar". L'últim accident d'aquesta magnitud va succeir l'agost del 2008, quan vuit alpinistes van perdre la vida per una allau prop d'aquesta mateixa zona.

L'alpinista català que ahir va perdre la vida al Mont Blanc acumulava anys d'experiència a la muntanya. Era monitor titulat, havia impartit cursos de seguretat i no era la primera vegada que feia una travessa pels Alps francesos. Esteve Martínez també havia estat durant quatre anys vicepresident de la Unió Excursionista de Sant Joan de les Abadesses. "L'allau els va sorprendre", va explicar ahir el president de l'entitat, Jordi Miquel. La notícia de la mort de l'alpinista va consternar els veïns d'aquest municipi ripollès. L'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses va decretar ahir un dia de dol oficial. Avui a les vuit del vespre es farà un minut de silenci a la plaça Major. "Era una persona molt activa i compromesa", recorda l'alcalde de la població ripollesa, Ramon Roqué.

stats