Mor el neuròleg Oliver Sacks als 82 anys

L'autor de 'L'home que va confondre la seva dona amb un barret' ha mort a conseqüència del càncer, segons publica el diari 'New York Times'

Oliver Sacks, neuròleg i aclamat autor de 'bestsellers' com ' L'home que va confondre la seva dona amb un barret', ha mort aquest diumenge a la seva casa de Nova York, segons publica el 'New York Times'. Sacks va explorar les interioritats del funcionament del cervell i va utilitzar els trastorns dels seus pacients com a punt de partida per a meditacions eloqüents sobre la consciència i la condició humana. Sacks tenia 82 anys .

La causa de la mort ha estat el càncer, segons ha explicat Kate Edgar, la seva assistent personal des de fa molt de temps.

Oliver Sacks va anunciar al febrer, en un assaig d'opinió al  'New York Times', que un melanoma als ulls se li havia estès al fetge i que es trobava en les últimes etapes d'un càncer terminal. L'article el va titular 'La meva vida'.

L'escriptor britànic recordava que fa nou anys ja va tenir un tumor a l'ull, i que ara tenia metàstasi al fetge. I afegia: " Ara depèn de mi escollir com viure els mesos que em queden. He de viure de la manera més rica, profunda i productiva que pugui", escrivia Sacks a l'article, en què citava les paraules que va escriure el filòsof David Hume quan va saber que tenia una malaltia terminal. "Noto, de sobte, una clara concentració i perspectiva. No hi ha temps per a res que no sigui essencial. M'he de concentrar en mi mateix, en la meva feina i en els meus amics", sentenciava.

Per acomiadar-se, confessava que no podia fingir que no tenia  por, però que el sentiment predominant era la gratitud. " He estimat i m'han estimat. M'han donat molt i jo he donat una mica a canvi. He llegit i viatjat i pensat i escrit. He debatut amb el món, el debat especial dels escriptors i els lectors. Per sobre de tot, he estat un ésser conscient, un animal pensador, en aquest bonic planeta, i això per si sol ha estat un enorme privilegi i aventura".

Sacks era professor de neurologia de la New York University School of Medicine i autor de diversos llibres com 'Awakenings', que es va convertir en una pel·lícula protagonitzada per Robin Williams i Robert de Niro, o 'Musicofília'.