Societat 10/04/2013

Mor el pare de la fecundació 'in vitro'

Robert Edwards, l'investigador britànic que va deixar "perplex" el Vaticà en ser guardonat amb el premi Nobel de medicina, ha mort als 87 anys

Efe
1 min

LondresEl premi Nobel de fisiologia i medicina el 2010 i pioner en la investigació en la fecundació 'in vitro', Robert Edwards, ha mort aquest dimecres als 87 anys. Així ho ha anunciat la Universitat de Cambridge.

Edwards va desenvolupar la tècnica que el 1987 donaria lloc al naixement del primer nadó proveta, un procés que a dia d'avui ha permès més de quatre milions de naixements. L'èxit d'aquesta tècnica va significar una “revolució” en el tractament de la infertilitat segons l'Institut Karolinska d'Estocolm, que li atorgà el premi Nobel el 2010.

L'Institut va concedir-li el premi per haver superat la “forta oposició del sistema”. Els dubtes ètics provocaren que en un primer moment el Medical Research Council, un organisme anglès, es negués a finançar la investigació. El mateix Vaticà es va mostrar “perplex” per la concessió del Nobel. El president de la Pontifícia Acadèmia per a la Vida va acusar l'investigador anglès de ser responsable dels “congeladors plens d'embrions que o es transferiran a un úter o s'utilitzaran per a la investigació o moriran abandonats i oblidats per tots”.

L'Institut Karolinska també va reconèixer els “reptes monumentals” que Edwards havia vençut en el camp de la ciència. Per aconseguir el naixement de Louise Brown, primer nadó proveta del món, el britànic va haver de descobrir com extraure l'òvul del cos de la dona i com activar els espermatozoides perquè fecundin l'òvul. L'anglès va demostrar que l'embrió humà podia ser cultivat i, després de ser implantat, donar lloc al naixement d'un nadó sa.

Unes investigacions que portarien a un “esdeveniment històric”, en paraules dels que li concediren el Nobel.

stats