SALUT
Societat 04/05/2018

Moren 157 persones aquest any per grip a Catalunya, un 74% més que l'any passat

L'epidèmia d'enguany ha sigut moderada i ha experimentat dos pics

Efe
2 min
Les urgències de l’Hospital de la Vall d’Hebron en un moment de dissabte a la tarda.

BarcelonaEl nombre de persones mortes per la grip a Catalunya ha passat de les 90 de l'hivern de l'any passat a les 157 d'aquest any, un 74% més, atribuïbles a la virulència d'aquesta malaltia aquest hivern, quan s'han duplicat els casos que han necessitat hospitalització –1.298 davant dels 601 del 2017–. El Servei Català de la Salut i l'Agència de Salut Pública de Catalunya han fet balanç aquest divendres de la resposta assistencial a l'epidèmia de grip que ha tingut lloc durant la temporada passada d'hivern, que ha sigut una de les més virulentes dels últims anys.

Encara que el 68,8% dels ingressats greus per grip no estaven vacunats, la directora de l'Àrea d'Atenció Sanitària del Servei Català de la Salut, Cristina Nadal, ha volgut clarificar que la vacuna és l'"única eina capaç de protegir-nos de la grip". "Per això hem de fomentar la vacunació, perquè sempre és millor estar vacunat que no estar-ho", ha afegit.

També la cap del Servei de Control Epidemiològic i Resposta d'Alertes i Emergències de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Anna Martínez, ha explicat que el nombre de morts que van ingressar per un cas greu de grip respon a un percentatge menor respecte a l'any passat. "Aquest any han mort el 12% dels pacients que van ingressar per un cas greu de grip i l'any passat van ser un 14,9%", ha detallat.

A més, ha explicat que l'activitat d'urgències d'aquesta temporada ha sigut un 6,6% més alta que en l'anterior, sobretot entre l'última setmana de l'any i la primera del 2018. A diferència de la temporada de grip de l'any passat a Catalunya, que va ser considerada "lleu", aquest any l'epidèmia ha sigut "moderada" i s'han detectat dues onades gripals gairebé consecutives que van obligar a activar diferents dispositius del sistema sanitari, en el marc del Pla Nacional d'Urgències de Catalunya (PLANUC), aprovat l'any passat.

A més, l'activitat epidèmica "s'ha allargat més temps del que sol ser habitual", i s'ha mantingut durant pràcticament dos mesos, però, tot i que encara falten dues setmanes per donar per acabada la temporada de grip, Martínez ha dit que no es preveu que hi hagi cap canvi i que els índexs gripals es mantindran baixos.

El tipus de virus de grip circulant que ha tingut més incidència a Catalunya ha sigut el B (VGB), amb un 61% d'incidència en totes les franges d'edat, sobretot en les persones més grans de 64 anys, "de les quals només el 8% estaven vacunades". Des de l'inici de la temporada gripal, a l'octubre es van comptabilitzar gairebé 1.300 casos greus hospitalitzats confirmats de grip entre els 14 hospitals sentinella de tot Catalunya, "més del doble que la temporada passada i el triple que fa 64 anys".

En acabar la campanya de vacunació antigripal 2017-18, s'han administrat 1.106.051 vacunes."Una de les principals novetats positives de la campanya ha sigut el gran increment de la cobertura de vacunació de dones embarassades", ha explicat Martínez, que ha passat del 3% l'any passat a gairebé el 23% aquest any.

Segons l'experta, la campanya també tenia per objectiu fomentar la vacunació entre els professionals sanitaris, que aquest any ha passat d'un 22,31% a un 24,09%."Estem satisfets de la resposta que hem donat, sabem que queda molta feina per fer i volem donar una millor resposta. Seguirem treballant per millorar", ha conclòs.

stats