L'exèrcit s'exhibeix a 'San Clemente de Sasebas'

El ministre Morenés reclama posar en valor la institució des de la infància

Arribada en helicòpter, exercicis de combat, exhibició de vehicles i material bèl·lic, i també una demostracions a càrrec de tiradors d’elit. La visita del ministre de Defensa en funcions, Pedro Morenés, a la base militar Álvarez de Castro de Sant Climent Sescebes, on va arribar al migdia procedent de la caserna del Bruc de Barcelona, va servir perquè l’exèrcit mostrés dinamisme, una poderosa fotogènia i, també, cert menyspreu per les inquietuds dels empordanesos que viuen a prop de les instal·lacions militars.

El dossier informatiu facilitat pel ministeri de Defensa, on es parlava de “ San Clemente de Sasebas”, potser no era la millor forma d’iniciar una activitat que es va allargar gairebé dues hores i va concloure amb la negativa del ministre a atendre els periodistes gironins. “Les declaracions que ha realitzat fa unes hores a Barcelona responen amb escreix el que volen saber els mitjans locals”, va justificar el comandant Javier Donesteve. Però el cas és que, al Bruc, Morenès no va aclarir si s’han pres mesures contra els militars que en diverses ocasions han robat estelades a Figueres, ni tampoc va dir res sobre les investigacions que suposadament ha obert l’exèrcit per determinar què va passar a principis de novembre a Espolla, quan munició utilitzada en les maniobres de la base van caure molt a prop d’algunes cases.

El ministre, en canvi, sí que va respondre a les crítiques que s’han produït més recentment per la difusió d’imatges de nens vestits de militars i amb fusells durant la celebració del Dia de les Forces Armades al castell de Sant Ferran de Figueres. “Els militars donen la vida per defensar la pau i la llibertat i és bo que els ciutadans, des de la infància, coneguin la feina de l’exèrcit i sàpiguen que la llibertat i la democràcia tenen un preu”, va afirmar Morenés. I va afegir-hi: “Em sembla bé que els nens entenguin des del principi que la democràcia, la justícia i la pau tenen un preu, que cal defensar i pagar aquest preu, i que aquest preu passa per aquelles vocacions, que també tenen els nens, de donar la seva vida per la defensa d’aquells ideals”.

Durant la visita a les instal·lacions de Sant Climent, qualificada de “ rutinària” pel ministeri de Defensa, Morenés va presenciar el desplegament d’ una trentena de vehicles i 135 soldats a l’espai de la base militar batejat com a plaça d’Espanya. Acompanyat per una desena de comandaments de la base, el ministre també va assistir a la demostració en un camp de maniobres replet de tifes de vaca, que recorden que aquesta zona de l’Albera no només és propietat dels militars.

Més continguts de