Intervenen mil quilos de cocaïna al port de Barcelona

És la partida de droga més gran decomissada pels Mossos a les instal·lacions

Durant el balanç de la macrooperació contra els narcopisos els Mossos d’Esquadra identificaven ahir el port de Barcelona com un dels punts d’entrada de droga a la capital catalana. Aquesta via es confirmava poques hores després de la compareixença pública dels responsables del cos: al migdia, en una operació conjunta de la policia catalana i el Servei de Vigilància Duanera del ministeri d’Hisenda, els agents van intervenir més de mil quilos de cocaïna a les instal·lacions portuàries de la capital catalana, segons va avançar 'El País' i van confirmar a l’ARA fonts pròximes al cas.

Es tracta de la partida més gran de droga decomissada per la policia catalana al port i d’una de les més elevades interceptada en aquest punt els últims temps. El març d’aquest any la Policia Nacional –un dels cossos que duen a terme més operatius antidroga al port de Barcelona– va intervenir 680 quilos de cocaïna en un contenidor que transportava bobines de paper. L’altra gran partida d’aquesta substància la va localitzar també la policia espanyola en una vintena de bosses d’esport que havien arribat al port de Barcelona dins d’un contenidor refrigerat el gener del 2017. Els paquets intervinguts llavors sumaven mitja tona, menys de la meitat del pes de la partida decomissada ahir.

Tant aquestes dues partides com la que es va detectar ahir al port de Barcelona tenen el mateix origen: un contenidor procedent del Brasil, segons va detallar la policia catalana. El que encara no ha transcendit –el cas està sota secret de sumari– és si es va practicar alguna detenció relacionada amb el cas.

El destí de la droga

Tot i la coincidència ahir entre la roda de premsa per donar detalls del macrooperatiu dels narcopisos i el decomís del port de Barcelona hores més tard, els Mossos insistien a desvincular les grans partides intervingudes recentment per via marítima de la font d’abastament dels narcopisos de la capital catalana. Segons l’intendent Antoni Rodríguez, la investigació, que coordina el jutjat d’instrucció 27 de la capital catalana i que s’ha saldat de moment amb 58 detinguts, no ha entrat a buscar l’origen de la droga subministrada als narcopisos.

Una màfia violenta repartia en patinet la droga dels narcopisos

Tot i així, Rodríguez explicava ahir que el fet que l’organització que estava al darrere dels pisos desmantellats operés amb petites quantitats de droga per passar desapercebuda als ulls de la policia els feia pensar que la via de subministrament principal de la cocaïna que es distribuïa en aquests habitatges devien ser les anomenades 'mules', les persones que arriben en avió amb droga amagada al cos o a l’equipatge a canvi d’una quantitat de diners. Amb aquest sistema, segons Rodríguez, el risc per a l’organització criminal de ser detectats “és molt compartit” i els clans s’asseguren de “no fiar-ho tot en una partida important”.

L’operatiu dels Mossos i Vigilància Duanera d’ahir es va centrar en la terminal de contenidors BEST del port de Barcelona. La quantitat de paquets intervinguts –prop d’un miler– i el fet que estiguessin amagats entre la resta de la càrrega del contenidor va fer que els agents haguessin de treballar diverses hores a la terminal per recuperar-la.