Societat 02/04/2012

Els Mossos creuen que els aldarulls del 29-M buscaven causar "terror" i danyar la imatge de Barcelona

Un informe dels Mossos d'Esquadra sobre els incidents de la vaga general atribueix els aldarulls a diverses "cèl·lules independents"

Efe
2 min

BarcelonaUn informe dels Mossos d'Esquadra sobre els incidents de la vaga general atribueix els aldarulls a diverses "cèl·lules independents" de violents que, de forma planificada, buscaven crear una "situació de terror" i danyar la imatge mundial de la ciutat de Barcelona i de Catalunya.

En l'atestat policial sobre la jornada de la vaga, a què ha tingut accés Efe, els Mossos d'Esquadra sostenen que ja des de les 06.00 del matí es van detectar les primeres accions violentes a Barcelona, en què "grups itinerants tipus columnes realitzaven actes vandàlics" a bancs, comerços i "altres punts considerats capitalistes".

Segons l'opinió de la policia, encara que tenien "l'aparença d'independents i aïllades perquè estaven focalitzades a diferents punts de la ciutat", aquestes accions "estaven coordinades entre elles i planificades amb antelació", com ho demostra l'ús de ràdios de comunicació i plans d'estratègia per part dels detinguts.

Segons l'atestat, un dels principals sabotatges planificats era l'obstaculització de les grans vies de Barcelona, amb la intenció de "sotmetre la voluntat de les ciutats, restringir els seus drets de lliure circulació i de decisió i conduir-los a una situació de terror i d'inseguretat pública".

Pels Mossos, els grups de sabotejadors buscaven també "desafiar els poders públics i conduir-los a una situació de guerra urbana" per col·lapsar la seva capacitat de gestió i "posar en dubte els pilars bàsics que sostenen la nostra pau pública".

La policia sosté també en el seu atestat que els esvalotadors pretenien "danyar la imatge de la ciutat de Barcelona, i en definitiva de Catalunya, tenint en compte que els esmentats incidents han estat globalitzats pels mitjans de premsa".

Entre aquestes actuacions organitzades que, segons la policia, van tenir lloc a primeres hores del matí figuren els talls de trànsit en artèries de Barcelona, com la ronda del Mig, l'avinguda Diagonal, l'avinguda Meridiana i la plaça de Les Glòries.

Aquest atestat policial ha estat lliurat als jutjats que investiguen els incidents del 29-M, un dels quals ha dictat l'ingrés a la presó incondicional de tres joves, acusats de desordres públics, que van ser detinguts quan tallaven al trànsit l'avinguda Diagonal i el carrer Aragó en les seves proximitats a la plaça de Les Glòries.

L'informe assegura que, en aquestes primeres accions violentes, "cèl·lules independents d'aquests grups radicals" es van coordinar per establir "un escenari controlat prèviament planificat", mitjançant l'aixecament de barricades que creessin una barrera de foc a les vies interurbanes.

Segons ressalten els Mossos d'Esquadra, en la jornada de vaga va tenir una gran magnitud "la violència contra els poders públics, entesos com aquelles persones que els representen i que han de garantir la pau pública".

Per la policia, es tracta d'"una nova forma de violència urbana, que ha causat lesions a periodistes, sanitaris i comerciants", a més d'atacs "clars i contundents a les forces i cossos de seguretat, amb agressions directes cos a cos, llançament de pedres" i atacs a vehicles policials.

stats