Societat 28/12/2011

Els Mossos d'Esquadra detenen a Barcelona un membre de la màfia calabresa, la 'Ndragheta

L'arrestat tenia una ordre de recerca i captura internacional, motiu pel qual es va posar a disposició de l'Audiència Nacional

Acn
3 min
Carmelo Gallico

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra van detenir el passat 23 d'octubre a Barcelona un membre de la màfia calabresa pertanyent a la 'Ndragueta, segons ha informat el mateix cos policial. Sobre el detingut pesava una ordre de recerca i captura internacional, motiu pel qual es va posar a disposició de l'Audiència Nacional. L'arrest ha estat possible gràcies a la col·laboració entre la policia de Calàbria (Itàlia) i els Mossos d'Esquadra.

Segons ha informat la televisió Reggio TV, l'arrestat és el suposat cap de la màfia calabresa Carmelo Gallico, de 46 anys, que s'amagava en un habitatge a l'Eixample de la capital catalana. El detingut és un dels caps de la 'Ndrangheta, l'organització criminal unitària més poderosa de Calàbria. Segons informen els Mossos d'Esquadra, el mafiós s'amagava en un pis del districte de l'Eixample, on intentava passar el més desapercebut possible.

La investigació ha estat dirigida per la Fiscalia de la república d'Itàlia del Tribunal Ordinari de Reggio Calàbria (Direcció del Districte Antimàfia), que va instar, a través d'una comissió rogatòria internacional, que ambdós cossos policials treballessin conjuntament per donar continuïtat a la investigació que es troba en curs a Itàlia.

Les autoritats italianes porten molts anys investigant el clan familiar que liderava Gallico, evadit de la justícia italiana després que diverses detencions de membres del clan familiar dutes a terme en el seu territori el forcessin a fugir. Se sospitava que, actualment, era amagat a Barcelona.

La policia creu que havia escollit Barcelona a la recerca d'un lloc on refugiar-se i des del qual tornar a engegar tota l'activitat criminal que havia quedat interrompuda arran dels cops policials i judicials que havia rebut la seva organització a Itàlia.

L'home està considerat l'autor de greus delictes, entre els quals destaquen els d'associació mafiosa, homicidi pluriagreujat, extorsió i blanqueig de capital amb la finalitat d'afavorir la seva organització.

Així, a instàncies de la Fiscalia italiana, els mossos van iniciar la seva investigació el passat novembre. En el decurs de les indagacions, els agents van detectar la presència a la ciutat comtal d'un ciutadà italià que era contacte i correu del mafiós, amb qui s'havia de trobar per lliurar-li una important documentació. Arran de la trobada es va confirmar que Carmelo G. era a Barcelona, en un domicili de l'Eixample.

Durant l'estada a Barcelona, l'home es va mostrar extremament prudent, passant totalment desapercebut i interactuant només amb persones de la seva absoluta confiança. En la rutina diària passava hores a la biblioteca, en un gimnàs proper i a determinats bars de l'Eixample on se sentia segur.

Després d'una gran operació a Itàlia materialitzada per la squadra mobile a finals de novembre contra membres del seu clan familiar, l'home es va tornar encara més prudent, va canviar de domicili i es va instal·lar definitivament en un segon pis de l'Eixample, on se'l va detenir. Els policies sospiten, fins i tot, que, en sentir-se assetjat, hauria estat planejant la seva fugida a un altre municipi o fins i tot a un nou país, plans que s'haurien frustrat amb la detenció.

En aquest punt, la investigació va esdevenir encara més complicada, ja que les mesures de seguretat que va adoptar Carmelo G. van ser més extremes, es va tornar molt recelós i passava dies sencers sense sortir del pis. Tots els contactes els feia des de locutoris de la ciutat, que sempre eren diferents per dificultar el seu seguiment.

Finalment, amb tota la informació recollida, els Mossos d'Esquadra van detenir-lo el passat 23 de desembre al seu domicili de l'Eixample. Amb l'objectiu de participar en l'operació, dies abans es va desplaçar a Barcelona un inspector cap de la Policia Nacional Italiana de la squadra mobile de Reggio Calàbria.

Els policies van fer també l'entrada i registre del domicili, on van decomissar 4.800 euros en efectiu, nombrosa documentació i diversos aparells electrònics, com ordinadors i memòries USB, que tant la Fiscalia italiana com els Mossos d'Esquadra estan investigant. Ja s'han iniciat els tràmits d'extradició de Carmelo G. a Itàlia.

stats