Els Mossos detenen l'alcalde de Miravet per presumpta violència masclista

Antoni Borrell ha quedat en llibertat amb càrrecs i té una ordre judicial d'allunyament

L'alcalde de Miravet (Ribera d’Ebre), Antoni Borrell, ha estat detingut aquest dimecres per un suposat delicte de violència masclista després d'agredir la seva parella. Després de passar a disposició de la jutgessa de Falset, ha quedat en llibertat amb càrrecs i se li han imposat les mesures cautelars que demanava la denunciant, a qui ara no es podrà apropar. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha informat que Borrell no ha acceptat la comissió dels fets, motiu pel qual no s’ha pogut celebrar el judici ràpid que permet la llei per aquest tipus de delictes. La causa es jutjarà, ara, en un jutjat penal. Borrell ja va ser detingut la setmana passada —el 25 de març— pel mateix tipus de delicte.

Antoni Borrell té 52 anys i ocupa el càrrec d’alcalde de Miravet des de 2003 per Entesa per Miravet-Acord Municipal, una candidatura vinculada a ERC. Des de llavors, ha governat amb majoria. El 2015, en el darrers comicis locals, va ser l'únic alcaldable després que Convergència i Unió decidís no presentar candidatura. En aquella ocasió va revalidar el càrrec amb el 98% dels vots. Ara, però ja havia anunciat que no es tornaria a presentar als comicis municipals del pròxim 26 de maig.

La seva arribada al poder s'emmarca en un canvi generacional a la política de la comarca de la Ribera d'Ebre perquè va contraposar-se als històrics lideratges territorials dels convergents Santiago Campos, alcalde de Móra d'Ebre, i Joan Manel Sabanza, alcalde de Móra la Nova. El període també va coincidir amb l'inici de les mobilitzacions territorials de les quals Borrell sempre n'ha fet bandera: la lluita contra el Pla Hidrològic Nacional, la massificació eòlica, el macroabocador de Tivissa, el projecte de la tèrmica de l'empresa Enron o el cementiri nuclear d’Ascó, entre d'altres. A més, ha treballat per a la recuperació de la memòria històrica, especialment en els episodis referents de la Batalla de l’Ebre, enfrontament amb especial incidència al municipi. El seu caràcter personalista li ha valgut detractors. De fet, els darrers anys les disputes localistes i les deficiències en la gestió dels afers municipals —especialment en l'àmbit de la promoció turística— l'han enfrontat a una part de l'empresariat local.

ERC demana que deixi el càrrec

Després de conèixer-se la notícia, ERC ha demanat a Antoni Borrell que deixi el càrrec de manera immediata. Malgrat tot, des del partit han insistit en què l'alcalde de Miravet no té cap vinculació orgànica amb ERC. També han reiterat la condemna a qualsevol mostra de violència masclista i han refermat el compromís per combatre-la i eradicar-la.