Societat 11/05/2012

Mossos i policia espanyola desmantellen a Madrid un grup que distribuïa música i material neonazi

Hi ha dos detinguts i una tercera persona imputada i s'ha comissat material relacionat amb aquesta ideologia

Acn
2 min
El material comissat del grup neonazi

MadridUna operació conjunta de policia espanyola i Mossos d'Esquadra ha permès desmantellar a Madrid un grup presumptament especialitzat en la distribució de música i material neonazi en els àmbits estatal i internacional. L'actuació policial ha culminat amb la detenció a Madrid dels que es consideren els dos màxims responsables del grup. A banda, s'ha imputat una tercera persona.

Se'ls considera presumptes autors d'un delicte d'associació il·lícita i contra les llibertats i els drets fonamentals. En el marc de l'operació s'ha comissat molt material informàtic, un miler de banderes neonazis, un centenar de braçalets amb l'esvàstica i la creu celta, 3.000 anells i més d'un miler de peces de roba i una vintena de caixes amb insígnies, xapes, i pins amb simbologia nacional-socialista. També s'han intervingut CD's de música de la mateixa ideologia.

Els dos homes detinguts són de nacionalitat espanyola i veïns de Madrid. La policia indica que un d'ells és un reconegut advocat ultradretà que a finals dels anys 80 va participar en la fundació de l'organització juvenil neofeixista espanyola d'influència nacional-socialista 'Bases Autónomas'. També s'ha detingut una dona de nacionalitat espanyola i veïna de Madrid.

La investigació s'obre a finals del 2010 a requeriment de la Fiscalia Provincial de Barcelona, concretament de la Fiscalia de delictes d'odi i discriminació, arran d'un concert de música neonazi el 30 d'octubre del 2010 a Sabadell, a càrrec d'un dels grups neonazis més coneguts de l'Estat. Seguint aquest requeriment, els Mossos van enregistrar íntegrament el desenvolupament del concert i van identificar els promotors i els integrants del grup musical.

Després es va analitzar les lletres de les cançons, música que estaria incitant a la violència, promovent l'odi contra una raça, contra col·lectius immigrants i contra certes ideologies, així com defensant l'antisemitisme. Tot plegat va permetre identificar un presumpte delicte de provocació a l'odi, la violència o la discriminació, previst a l'article 510.1 del Codi Penal.

També es va poder determinar que hi havia un canal de distribució d'aquest tipus de música tant a l'Estat com a altres països. El canal estava format per un entramat d'empreses, totes elles relacionades entre sí, que estarien utilitzant canals comercials legítims per arribar al públic. Tot plegat en el marc d'un adoctrinament de l'ideal nacionalsocialista. Aquesta estructura empresarial també s'aprofitava per a la distribució comercial de 'merchandising' neonazi.

La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

stats