Societat 29/06/2016

Els Mossos intenten aturar les filtracions a la premsa identificant periodistes

La conselleria d'Interior es disculpa i el Col·legi de Periodistes es queixa

Enric Borràs
2 min
Dos agents dels Mossos, en un dels escorcolls d'ahir en el marc de l'operació contra una màfia xinesa

BarcelonaTres agents de la divisió d'afers interns dels Mossos d'Esquadra, vestits de paisà, van identificar ahir al matí dos periodistes d''El País', els van fotografiar el DNI i el carnet de premsa i els van reclamar el número de telèfon mòbil quan eren davant la joieria Rabat de Barcelona, cobrint l'escorcoll que s'hi feia en el marc d'una operació contra una màfia xinesa. Fins i tot van comprovar que el número que els havien donat fos correcte, trucant els periodistes davant seu; a més, els policies els van gravar amb vídeo mentre cobrien la notícia.

Des dels Mossos d'Esquadra admeten que estan investigant l'origen de les filtracions a la premsa sobre determinades operacions policials però neguen que estiguin intentant fer una base de dades de telèfons de periodistes per comparar-la amb les agendes dels mòbils de possibles policies filtradors. Aquells dos periodistes eren els primers que havien arribat davant la joieria, però també van anar identificant els altres que s'hi van anar acostant i a alguns també els van reclamar el número de mòbil.

La petició dels números de telèfons té poc sentit si no és per crear la base de dades que els Mossos neguen. De moment, aquesta actuació ja ha causat les queixes de nombrosos informadors. La degana del Col·legi de Periodistes, Neus Bonet, ha declarat a TV3 que si els Mossos "tenen problemes interns" amb les filtracions, "que facin la feina a casa seva però que no matin el missatger". El vicedegà del Col·legi, Marc Vidal, ho considera "intolerable", com el Grup de Periodistes Ramon Barnils, que ha reclamat explicacions al conseller d'Interior, Jordi Jané.

Els Mossos investiguen un delicte de revelació de secrets, per aclarir per què en algunes operacions –com en la d'ahir– els informadors arriben al lloc dels fets abans i tot que ho facin els agents. Però la mateixa conselleria d'Interior ja ha reconegut avui que la manera d'actuar no va ser correcta i ha demanat disculpes, segons informa l'agència Efe. Jané, que assegura que no sabia que es farien les identificacions, ha fet saber a la cúpula dels Mossos que l'actuació dels agents d'afers interns no va ser correcta. Des d'Interior també s'han posat en contacte amb el Col·legi per disculpar-se amb els informadors que s'hagin pogut sentir violentats per l'acció policial.

Des del cos de Mossos d'Esquadra insisteixen que la investigació d'afers interns no és contra els periodistes, sinó que és per intentar aclarir qui és que els passa informació que, a vegades, està sota secret de sumari. Tot i amb això el jutge que duu l'operació contra la màfia xinesa no havia reclamat en cap moment que es demanessin les dades personals als periodistes que haguessin pogut rebre informació.

De moment, el diputat Carles Castillo (PSC) ha registrat una bateria de preguntes parlamentàries al Govern per saber qui va ordenar aquesta operació policial i amb quin objectiu. També reclama saber qui custodiarà les dades recopilades, si es fa en el marc d'una investigació, perquè es van gravar amb vídeo els informadors, i si el govern troba pertinent que un cos policial democràtic actuï d'aquesta manera.

stats