SOCIETAT
Societat 04/02/2012

Els Mossos detecten la proliferació de cultius domèstics de marihuana

Els hàbits de consum indiquen que creix la demanda de marihuana en detriment de la d'haixix

Acn
2 min
Un cultiu interior de marihuana

BarcelonaLes intervencions que els Mossos d'Esquadra duen a terme a l'interior dels domicilis que amaguen plantacions de marihuana han augmentat darrerament, segons ha explicat en una entrevista amb l'ACN el cap de l'Àrea Central de Crim Organitzat, l'inspector Quim Francesc. L'augment d'aquestes cultius domèstics pot estar relacionat amb un canvi dels hàbits de consum d'aquesta substància: "S'està passant cada cop més de la resina de l'haixix al consum del cabdell de la marihuana, de més qualitat".

Durant el període de crisi els Mossos han detectat un "augment considerable" de les "petites plantacions de marihuana" en domicilis. Es tracta d'un modalitat de "tràfic de substàncies estupefaents" consistent en el cultiu de plantacions d'entre 100 i 200 unitats. Tantes plantes no són, "evidentment", per consum propi. L'inspector admet obertament que si les intervencions policials per detenir aquest tipus de petits traficants s'han incrementat, inevitablement, això suposa que han proliferat aquestes plantacions i, per tant, són molt més que les que han estat intervingudes.

La majoria d'aquestes plantacions són interiors i s'han aconseguit després d'adequar ambients domèstics. "Compten amb sistemes de regulació tèrmica i control de la lluminositat perquè si no les plantes no creixerien". El perfil d'aquests nous traficants no és el de cap organització criminal complexa. "Acostumen a ser grups de 3 i 4 persones". Les operacions policials es duen a terme en les corresponents àrees territorials d'investigació de la policia.

L'haixix segueix sent la droga més intervinguda

L'haixix segueix sent un any més la droga més intervinguda pels Mossos d'Esquadra en els cops que la policia catalana duu a terme contra els delictes de salut pública. "Tot i l'important augment de la marihuana", matisa Domènec. La segona més intervinguda, però a molta distància, és la cocaïna. "Després ja vindrien les drogues de disseny, i molt després, l'heroïna, que segueix davallant", explica l'inspector Quim Francesc. La droga a Catalunya entra per aire, a través d'enviaments de paqueteria, de 'muleros', persones que l'amaguen a l'interior del seu organisme, i, sobretot darrerament, en les maletes dels viatgers. Sobretot dels vols procedents de Sud-amèrica.

Per terra, dins les càrregues dels camions que vénen preferentment d'Àfrica. Són freqüents els enviaments de vehicles de gran tonatge que transporten fruita per a la Unió Europea, una circumstància que aprofiten per amagar l'haixix. I per mar, "sobretot per mar", la porta d'entrada "més important". Els traficants lloguen contenidors de mercaderia per fer arribar la cocaïna des de Sud-amèrica i l'heroïna des de Pakistan. Els mossos també han detectat que alguns vaixells d'esbarjo s'han convertit en una via utilitzada pels traficants. Per contra les famoses llanxes que arribaven a Catalunya transportant grans quantitats d'haixix, "de 1.500 a 2.000 kg", procedents del Marroc, són ja un fenomen estrany. "Cada vegada que detectàvem una d'aquestes llanxes, perdien molta quantitat de droga, ara prefereixen els camions".

p { margin-bottom: 0.21cm; } L'inspector Domènec creu que la tasca realment important per evitar el tràfic de drogues no és la de la repressió policial, sinó la social. "Cal treballar en educació i formació per evitar que prosperi la demanda de droga, si hi ha demanda, hi haurà gent disposada a portar-la".

stats