SUCCESSOS
Societat 20/06/2011

Els Mossos, camí de transformar-se en una policia 2.0, segons un estudi d'ESADE

Els Mossos ja comencen a utilitzar PDA's i a treballar amb xarxes socials, bases de dades integrades o mapes delinqüencials

Redacció
2 min

BARCELONAEls Mossos d'Esquadra aposten per l'ús de les xarxes socials i les aplicacions 2.0 com la xarxa social Facebook, on recentment han estrenat el seu perfil, per aproximar-se a la ciutadania i augmentar la transparència informativa de la institució.

En una roda de premsa a l'escola de negocis Esade, on s'han presentat les conclusions de la primera fase de l'estudi europeu Cosmopolite sobre l'ús de la tecnologia en els cossos policials europeus, els Mossos, segons diu Efe, han apostat pel 2.0 com una eina clau per aconseguir la proximitat ciutadana.

Segons el comissari Emili Quevedo, cap de la comissaria general de Planificació i Organització dels Mossos, fins ara la policia havia utilitzat la tecnologia per millorar l'eficàcia interna de l'organització però, en aquest moment, la prioritat és "centrar-se en aquestes aplicacions que permeten acostar-se a la societat".

"En aquest sentit, el paper de les xarxes socials és bàsic. Hem d'entendre les xarxes socials com una oportunitat per establir una línia de contacte directe entre el cos i el ciutadà", ha explicat el comissari, que assegura que aquestes aplicacions poden agilitar molts tràmits i processos.

Per exemple, en el compte de Facebook recentment estrenada pels Mossos d'Esquadra, els agents poden rebre tota mena de consultes o avisos per part dels ciutadans i, al mateix temps, informar sobre els serveis que ofereixen o recomanacions sobre seguretat.

De tota manera, el comissari Quevedo ha explicat que encara queda "molt per fer" perquè el cos policial sigui més pròxim als ciutadans.

Segons ell, la cultura de la transparència informativa fins i tot no està prou arrelada entre la societat, de manera que iniciatives com oferir mapes públics de les zones més delictives crearien "massa alarma social" i, de moment, "no són prioritàries".

La investigadora que ha dirigit l'estudi, Mila Gascó, ha explicat que la policia catalana encara es troba en la fase inicial d'aquest procés d'adaptació a l'ús de les xarxes socials i es troba a "anys llum" de la britànica, on ja fa anys que està en marxa amb resultats molt satisfactoris.

De tota manera, tot i que encara quedi molt per fer, els Mossos estan convençuts que l'avanç en el 2.0 ha de ser "gradual i segur" per crear una estratègia comunicativa que atengui al mateix temps les necessitats del cos i de la societat.

L'estudi Cosmopolite ha estat realitzat per 15 centres europeus i ha analitzat 26 cossos policials de 10 països, un d'ells Espanya, on l'Institut de Governança i Direcció Pública d'Esade ha investigat el funcionament dels Mossos d'Esquadra i la Policia Municipal de Madrid.

L'anàlisi del funcionament de la policia catalana ha revelat que els principals camps d'aplicació de la tecnologia són l'ús de PDA i ordinadors en els cotxes patrulla, la integració de sistemes intel·ligents de gestió de dades o la identificació digital d'empremtes dactilars.

No obstant això, Gascó ha instat a "seguir invertint en la integració de les bases de dades i l'ús de les xarxes socials", especialment quan la crisi econòmica fa que es "parin" els projectes d'adaptació tecnològica.

L'estudi, que es preveu estigui finalitzat al juliol del 2014, servirà per crear l'European Police Monitor, una base de dades compartida entre els diferents cossos policials que permetrà intercanviar coneixements i pràctiques.

En aquest sentit, el comissari Quevedo s'ha mostrat "molt agraït" per aquest projecte, que és "una oportunitat única" per comparar-se amb altres policies i veure les seves pròpies "carències".

stats