Mostafà Shaimi: “El sistema vulnera els drets dels joves i els expulsa”

professor associat de la udg

Professor associat de la UdG i formador en dinamització comunitària, Mostafà Shaimi també és membre de l’Espai Antiracista de Salt i Girona.

Quines accions cal prioritzar per atendre els menors?

Qualsevol acció sempre és positiva, però sembla que quan hi ha una situació greu que surt als mitjans l’administració es treu de la màniga un pla de xoc. El problema és que el sistema que els hauria protegit i que n’hauria fomentat la inserció és el mateix que vulnera els seus drets i els expulsa.

Quines vulneracions detecta?

Primer els dones un permís de residència que perdran als 18 anys, perquè el 99% no poden presentar un contracte laboral i, per tant, perden la legalitat. I també quan els internem en centres amb entre 30 i 50 joves, on és impossible dur a terme una tasca educativa. I on la situació és tan tensa que a vegades s’acaba trucant als Mossos, que molts cops apliquen una estratègia intimidatòria, fins i tot amb accions violentes amb porres i cops.

Com s’hauria de fer l’atenció a aquests joves?

S’ha de canviar tot el model. S’han de col·locar en pisos de com a molt 8 persones, barrejant els Mohameds amb els Jordis, i ubicar-los als barris de les ciutats. La primera feina és enxarxar-los en la vida comunitària del barri i elaborar un pla formatiu i un pla laboral.