SEGURETAT
Societat 22/05/2012

Multes de fins a 300.000 euros per actes greus de vandalisme

Les multes pels actes greus de violència urbana podrien arribar als 300.000 euros. L'esborrany de la reforma legal que prepara el ministeri de l'Interior també preveu sancions per anar amb la cara tapada.

Laura Díaz-roig
2 min
Multes de fins a 300.000 euros per actes greus de vandalisme

BARCELONA.Acabar amb la violència urbana s'ha convertit en una prioritat tant per a la conselleria de l'Interior com per al ministeri. Per això, a més de la corresponent pena de presó que puguin suposar els actes vandàlics -que fixa el Codi Penal-, el govern de l'Estat prepara una reforma legal que preveu imposar multes de fins a 300.000 euros en els casos més greus. Per assegurar que els responsables dels aldarulls no quedin impunes, l'esborrany de la llei orgànica de seguretat ciutadana estudia sancions d'entre 3.000 i 30.000 euros -i fins a 300.000 en els casos més greus-, tal com va confirmar ahir el ministre, Jorge Fernández Díaz. La llei de seguretat vigent és antiga i data del 1992. "Han passat 20 anys i és evident que la norma necessita una profunda actualització", va dir el ministre.

La reforma legal impulsada pels ministeris d'Interior i de Justícia -que també va en la línia del que demana el conseller d'Interior, Felip Puig- va sortir a la llum arran dels aldarulls de la vaga general del 29 de març, que van tenir especial importància a Barcelona, on un grup de violents van convertir el centre de la ciutat en una batalla campal. El ministre va explicar ahir que encara està en fase d'esborrany i que la intenció es aprovar el projecte de llei al consell de ministres abans que acabi l'actual període de sessions del Congrés.

Garantir el dret de manifestació

Segons el ministre, aquesta reforma vol "garantir millor el dret de manifestació i de reunió" i evitar que els violents "el contaminin". "És una reforma a favor de les llibertats i drets, i en contra dels violents", va dir Fernández Díaz, que vol dotar la policia "de més instruments" perquè puguin garantir aquest dret. La reforma també preveu multes d'entre 3.000 i 30.000 euros per participar en actes vandàlics amb la cara tapada. Aquesta mesura també estarà inclosa, amb tota probabilitat, en la reforma de la llei catalana d'ordenació de l'espai públic que prepara la conselleria de l'Interior. La sintonia entre conseller i ministre es fa cada dia més evident.

Reforma del Codi Penal

A més d'aquestes reformes legals, els ministeris de l'Interior i Justícia estan impulsant conjuntament una reforma del Codi Penal per elevar les penes mínimes de presó per als violents urbans a dos anys, de manera que els jutges puguin decretar presó preventiva quan ho considerin.

Com va confirmar Fernández Díaz fa uns mesos, la principal mesura consistirà en el fet que els excessos dels grups antisistema comencin a rebre el tractament penal que durant anys s'ha atorgat a la kale borroka . Els ministres d'Interior i Justícia volen instruments jurídics "més eficaços" en la lluita contra la guerrilla urbana o fenòmens com la multireincidència.

Tot i que moltes de les mesures proposades tant pel conseller com pel ministre han despertat recels entre alguns juristes, Fernández Díaz ja va destacar que "no es tracta de legislar a cop d'ocasió" sinó d'equiparar la legislació a la de països com França i el Regne Unit.

stats