Societat 28/07/2011

Música i gastronomia per popularitzar la poesia

Tres festivals de poesia faran rimar les vesprades d'estiu. Aquest cap de setmana arrenquen tres festivals de poesia, a Deltebre, a l'Empordà i a Ripoll, que aposten per una poesia popular per diferents vies.

Erica Aspas
2 min
Música i gastronomia  per popularitzar la poesia

BARCELONA.La poesia és un gènere assequible. Els poetes només necessiten paper i llapis, i els festivals només exigeixen la seva veu. Potser per això tres comarques catalanes la utilitzen com a mitjà per reivindicar la riquesa de la terra i alhora, esclar, potenciar els joves poetes.

Bouetes a Deltebre

Aquest cap de setmana, a Deltebre els poetes són bouetes i la poesia s'anomena bouesia , i és que el bou està present en tot el programa del setè Aplec de Bouetes d'aquesta localitat. "El bou forma part de la cultura de Deltebre i és el que ens diferencia de la resta de Catalunya", diu Miquel Àngel Marín, músic i un dels organitzadors.

El festival vol poetitzar els espais quotidians. Aquest any se centra en les quatre carreteres, el centre simbòlic i emblemàtic del poble. L'Aplec de Bouetes és un festival diferent, "impertinent", que no segueix el model dels altres festivals poètics que se celebren a Catalunya durant tot l'any. Hi convergeixen artistes vanguardistes amb expressions més tradicionals com les rondalles. En aquesta edició hi participaran, del 29 al 31 de juliol, Perejaume; la ballarina Sol Picó, que actuarà dissabte amb l'actriu Mariona Sagarra en l'acte central del festival; els músics Llorenç Barber, el mateix Miquel Àngel Marín i Josep Maria Comajuncosa; la Big Band Valona, i la pallassa Pepa Plana, entre molts altres.

Independents a l'Empordà

La veterania dels bouetes es contraposa amb el primer Festival de Poesia de l'Empordà, un certamen organitzat pel portal Versos.cat. "És un festival independent que hem organitzat els mateixos poetes, a la nostra manera: com, quan i on hem volgut", diu Daniel Ruíz-Trillo, un dels impulsors i participant. El festival es farà durant quatre dies en quatre poblacions de l'Empordà: Navata (29 de juliol), Castelló d'Empúries (5 d'agost), Darnius (6 d'agost) i Palamós (9 d'agost) i aposta, sobretot, per poetes empordanesos, tant consagrats com novells. "Aprenem els uns dels altres", assegura Ruíz-Trillo.

L'objectiu és unir poesia, música i paisatge. "La idea principal de la poesia és compartir coses, amb el públic i amb altres arts. La música ajuda a fer la poesia més digerible i propera i el paisatge de l'Empordà és poesia en si mateix", afegeix. El format és de recitals d'una hora aproximadament, en què els poetes de cada localitat recitaran cinc poemes amb acompanyament musical.

Exquisits a Ripoll

A Ripoll també estrenen festival, l'Exquisits, que combinarà gastronomia i poemes fins al 8 de setembre. La idea va ser del restaurant El Crocus i ha estat impulsada per Josep Pedrals i altres poetes. En aquest cas, a la selecció de participants ha primat el nivell d'oratòria més que no pas la categoria. "Apostem per gent que sap comunicar i que arriba a l'ànima", explica Pedrals. El programa varia cada setmana i està relacionat amb els actes de la comarca. Per exemple, un recital l'onze d'agost, de poemes catalans dels segles XIII, XIV i XV, que coincidirà amb la Setmana Medieval de Ripoll. Laia Martínez tancarà el festival fent un recital amb música electrònica.

stats