Societat 04/11/2011

La NASA vigila un asteroide de la mida d'un portaavions que s'apropa a la Terra

Es diu 2005 YU55 i és la vegada que passarà més a prop del nostre planeta en 200 anys

Efe
2 min

WashingtonLa NASA segueix de prop l'asteroide 2005 YU55, que s'aproxima a la Terra i s'espera que passi el proper 8 de novembre a una distància inferior a la de l'òrbita de la Lluna, encara que segons ha informat l'agència espacial no hi ha perill de col·lisió.

L'asteroide té 400 metres de diàmetre, equivalent a la longitud d'un portaavions, i es calcula que passarà a una distància mínima de 324.000 quilòmetres, una mica menys de la distància de la Lluna, que està a uns 384.000 quilòmetres de la Terra.

Les antenes del Centre de vigilància de l'espai profund de la NASA situat a Goldstone (Califòrnia) vigilaran a partir del 4 de novembre, la trajectòria de l'asteroide, que segons han indicat els experts està ben definida.

El potent radar de l'observatori d'Arecibo, situat a Puerto Rico, s'unirà a l'equip de vigilància el dia 8 de novembre, quan s'espera que l'asteroide realitzi el màxim acostament a la Terra.

Els científics ja han advertit que la influència gravitatòria de l'asteroide no tindrà cap efecte detectable a la Terra, com marees o moviments en les plaques tectòniques.

La menor distància en 200 anys

Si bé aquest asteroide sol portar una trajectòria que el fa aproximar periòdicament a la Terra, així com a Venus i Mart, la trobada d'aquest any serà la més propera dels últims 200 anys.

Durant el seguiment, els científics utilitzaran les antenes de Goldstone i Arecibo per fer rebotar ones de ràdio en l'asteroide, i amb els ressons de les ones podran conèixer-ne detalls sobre la superfície, la forma, les dimensions i altres propietats.

Les observacions que va fer el radar d'Arecibo de l'asteroide el 2010 mostren que la seva forma és gairebé esfèrica i gira lentament, amb un període de rotació d'aproximadament 18 hores.

Els astrònoms indiquen que l'última vegada que una roca espacial d'aquesta mida es va aproximar tant a la Terra va ser el 1976 i la següent aproximació coneguda d'un asteroide amb aquestes dimensions serà l'any 2028.

La NASA detecta i rastreja habitualment els asteroides i cometes que passen a prop de la Terra usant telescopis terrestres i espacials amb el seu programa d'"Observació d'Objectes Propers a la Terra", que ha anomenat "Spaceguard", per detectar si n'hi ha algun que pugui ser potencialment perillós per al planeta.

stats