ESPAI
Societat 11/11/2011

La NASA intentarà esbrinar si hi va haver vida a Mart

La NASA va presentar ahir el Mars Science Laboratory (MSL), que ha de portar a l'espai el vehicle Curiosity per aclarir si hi va haver vida al Planeta Vermell. La nau s'enlairarà el 25 de novembre.

Núria Ferragutcasas
3 min
Mentre els EUA presentaven la seva missió, Rússia intentava salvar la seva sonda a Mart. A la foto, el coet Zenit que la transportava.

Washington.Russos i americans recuperen la mítica cursa cap a la Lluna però aquest cop a Mart. Mentre els russos intenten evitar un fracàs en el seu projecte per enviar una sonda a les dues llunes marcianes, la NASA va presentar ahir el Curiosity, un vehicle robotitzat que buscarà informació per aclarir si hi va haver mai vida al Planeta Vermell. La nau, que transportarà el robot, ja és a la plataforma de llançament al cap Canaveral (Florida) i es prepara per enlairar-se el 25 de novembre. S'espera que arribi a Mart l'agost del 2012.

El Curiosity té la mida d'un cotxe petit i tindrà un generador de radioisòtops en comptes de panells solars, que contindrà 4,8 quilos d'òxid de plutoni com a combustible perquè funcioni durant un any marcià (687 dies terrestres). Durant la seva estada a Mart, el Curiosity ha de recollir mostres i explorar un enorme cràter anomenat Gale, que és un terreny d'al·luvió format, probablement, per sediments arrossegats per aigua, en què es poden trobar compostos orgànics.

La nau Orion

El Curiosity s'unirà al robot més petit, l'Opportunity, que ha estat explorant una altra regió de Mart des del 2004. Ahir, en la conferència de premsa, els científics de la NASA es van mostrar preocupats pel seguiment de les missions a Mart, ja que el Congrés dels Estats Units podria decidir retallar el seu finançament. El cost d'aquest robot és de 1.800 milions d'euros, pesa 900 quilos, inclosos 80 d'equips científics -alguns donats per Rússia i Espanya-. A més, té un sistema de navegació autònom amb el qual podrà recórrer 200 metres diaris.

D'altra banda, la NASA va explicar fa dos dies que la seva nova càpsula anomenada Orion podria fer el seu primer vol de proves, no tripulat, el 2014. La nau està dissenyada per transportar astronautes i viatjar més enllà de l'òrbita terrestre baixa fins arribar en el futur a destinacions com Mart. El vol de proves servirà per demostrar les capacitats de la càpsula en la tornada, el descens i l'aterratge, i recollir dades crítiques de rendiment de l'escut tèrmic, la direcció i la navegació, que poden influir en el disseny final del vehicle.

"Aquest vol de prova proporcionarà informació molt valuosa per donar suport a futures missions ", va dir David Weaver, un portaveu de la NASA. La nau espacial Orion seria utilitzada en un futur per enviar missions tripulades a la Lluna, Mart i altres destinacions, com un asteroide. La NASA té previst que l'Orion faci un aterratge a l'aigua i recuperar-lo després per noves operacions.

El fracàs de Rússia

Rússia intenta amb tots els seus mitjans evitar el fracàs del seu primer projecte de missió interplanetària en els últims 20 anys. Durant la matinada de dimecres passat, els propulsors de la nau espacial no tripulada que es dirigia a la lluna marciana Fobos van fallar en les dues seqüències d'encesa, i la sonda es va quedar suspesa a l'òrbita de la Terra. Els tècnics tenen dos dies més per solucionar el problema i reorientar la nau abans que s'esgotin les bateries. Si no ho aconsegueixen, la sonda es convertirà en 13,5 tones de ferralla que orbitaran al voltant de la Terra.

El projecte té un cost aproximat d'uns 120 milions d'euros) i aspira a explicar l'origen de Fobos i Deimos -les dues llunes de Mart-, sempre que la nau arribi a la seva destinació. Amb l'endarreriment del llançament de la sonda, que estava programat inicialment pel 2009, sembla que no n'hi ha hagut prou per solucionar els problemes tècnics.

stats