ciència
Societat 28/10/2011

La NASA regala un 'trosset' de Lluna a Espanya

Es tracta d'un fragment de roca lunar que, abans de ser trossejada, pesava 9,6 quilos. Diverses porcions estan exposades als Estats Units, Canadà, Suïssa i, des d'aquest dijous, també a Madrid

Efe
2 min
El responsable de comunicación espacial de la NASA, Bradi Younes, mostra la roca lunar exposada a Madrid / EFE

MadridUna representació de l'agència espacial nord-americana (NASA), encapçalada pel responsable de comunicació espacial de l'agència, Bradi Younes,

va lliurar aquest dijous una pedra lunar a l'Estació Espacial de Robledo, a Madrid. La roca la va recollir de la superfície lunar l'astronauta David Scotty, i va ser portada a la Terra a bord de l'Apolo XV, fa quaranta anys.

La pedra estarà exposada al públic des d'aquest dijous al Centre de Visitants de l'Estació Espacial de Robledo, on la NASA compta amb un complex de comunicacions.

Una inscripció a l'urna que conté la roca recorda la contribució espanyola a les missions lunars de la NASA. Les antenes de la NASA a Robledo de Chavela són imprescindibles per a totes les missions nord-americanes a la lluna. En algunes ocasions, van ser les úniques que mantenien la comunicació amb les naus i els astronautes, i també van resultar claus per a la retransmissió televisiva dels esdeveniments.

La peça exposada a Madrid és una porció d'una roca basàltica recollida a la vora d'una lleugera depressió a la superfície lunar. El pes total de la roca era de 9,6 quilos, abans de ser fragmentada en diverses porcions exposades als Estats Units, Canadà, Suïssa i, ara, també a Espanya.

La missió Apolo XV, el juliol de 1971, va ser la primera que es va dissenyar per explorar la Lluna durant un temps prolongat- es va allargar durant gairebé dues setmanes, incloent-hi els viatges d'anada i tornada-, i va comptar amb més instruments d'informació científica que les anteriors missions lunars, entre els quals un vehicle explorador capaç de desplaçar-se a 16 quilòmetres per hora. Els astronautes van fer fins a tres passejos lunars durant la missió, i en un d'ells l'astronauta David Scott va decidir agafar una gran roca amb forma de pilota, que es va batejar en arribar a la Terra com a Great Scott o 15.555.

stats