Societat 14/05/2013

Les mastectomies preventives, una 'moda' mèdica?

Un article publicat a la web de la xarxa de ràdios públiques dels EUA, l'NPR, recorda que Angelina Jolie té una mutació genètica rara i que la majoria de dones "no s'enfronten a un risc tan elevat" de patir càncer de mama

Ara
1 min
Angelina Jolie a la Berlinale 2012

BarcelonaL'actriu nord-americana Angelina Jolie s'ha sotmès aquesta setmana a una doble mastectomia per evitar desenvolupar càncer de mama. I abans que algunes dones es plantegin seguir el seu exemple, la Ràdio Pública Nacional (NPR), una emissora de ràdio sense ànim de lucre dels EUA, ha publicat un article que recorda que el cas de l'actriu "és excepcional" perquè "sofreix una mutació genètica que augmenta els riscos de sofrir càncer".

El text afirma que mentre que l'actriu tenia un 60% de possibilitats de desenvolupar càncer de mama, el risc en la majoria de dones és del 12%. Segons l'article, "La majoria de dones que es realitzen la doble mastectomia no s'enfronten a un risc tan elevat" com el d'Angelina Jolie, però passen pel procediment perquè "sobrevaloren el risc de sofrir" aquest tipus de càncer.

"Les dones que han sofert càncer en un pit sobrevaloren 6 vegades més el risc de tenir càncer en l'altre", afirma a l'article el cap de cirurgia oncològica de la Universitat de Minnesota. "És molt exagerat".

El text també afirma que una de les raons de l'augment del nombre de mastectomies –un procés que es defineix com "de moda"– és perquè el procediment de "reconstrucció del pit ha millorat tant que les dones ja no el veuen com un procés desfigurador".

stats