Neix el Consell Català de l'Alimentació, el primer òrgan assessor en política alimentària

L'objectiu és potenciar la producció local, la gastronomia catalana i la protecció mediambiental

Dignificar el sector agroalimentari, acostar el gust per la gastronomia catalana als més joves i lluitar contra el malbaratament alimentari i les dinàmiques de consum insostenibles. Tres objectius que la Generalitat de Catalunya vol assolir a mitjà i llarg termini i per als quals ha constituït un òrgan d'assessorament polític i d'impuls de mesures i accions, el Consell Català de l'Alimentació.

"El Consell vol ser el Parlament de l'alimentació", ha assegurat aquest divendres la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, que ha concretat que aquest nou ens oferirà un espai tant als grups parlamentaris com a diverses organitzacions professionals agràries, institucions, associacions i col·legis professionals vinculats al sector de l'alimentació a Catalunya i, també, consumidors. 

El consell s'erigeix com la via per "fer front als reptes de futur del món alimentari català", en paraules de Jordà. Concretament, la consolidació de la producció local d'aliments, la gestió sostenible del l'alimentació i la responsabilitat amb el medi ambient, la cohesió socioeconòmica del territori –on destaquen els micropobles–, la lluita contra el malbaratament alimentari i la visibilització del paper fonamental de la dona en aquest sector.

"En definitiva assolir l'excel·lència alimentària a Catalunya”, ha conclòs la consellera. Una fita ambiciosa que s'assolirà, segons preveu el Govern, mitjançant quatre grups de treball: la comissió de la cadena agroalimentària, la comissió de competitivitat i internacionalització alimentàries, la comissió de gastronomia i territori, i la comissió de malbaratament i sostenibilitat. 

L'acte de presentació del Consell Català de l'Alimentació –que va ser impulsat per l'exconsellera Meritxell Serret– ha comptat amb la participació del president del Parlament, Roger Torrent; la consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d'Educació, Josep Bargalló. "Som el que mengem, serem el que produïm i produirem el que consumim", ha assenyalat Torrent.

El president del Parlament ha afirmat que, per aquest motiu, el model agroalimentari és un dels principals "reptes de país", especialment pel que fa a l'aspecte mediambiental: "No és sostenible el consum massiu d'aliments que venen de l'altra punta del món". A més, el republicà ha celebrat que la societat catalana gaudeixi menjant i coneixent-se amb àpats. 

Més formació i més reconeixement 

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha celebrat la constitució d'aquest òrgan col·legiat. Les 194 cooperatives que conformen l'entitat confien que el Consell sigui un "fòrum d'anàlisi sobre les polítiques agroalimentàries del país", així com un espai per debatre els reptes socials, ambientals, empresarials i tecnològics a què s'enfronta el sector.

Els cuiners Joan Roca i Carme Ruscalleda i el catedràtic de nutrició Abel Mariné també han participat en una taula rodona en què h an parlat de la importància de consumir productes de proximitat i de "retornar el protagonisme" al sector primari. "La societat mira ara amb fascinació el món de la cuina i hem d'aprofitar aquest moment per donar visibilitat al sector primari", ha defensat Roca. "Per això hem de cuidar-lo: tenim productes d'excel·lència. Comprem-los", ha afegit Ruscalleda. 

La pedagogia entorn de la dieta esdevé cabdal, segons els ponents. "El que menja sol mastega menys i menja més", ha alertat Mariné, que recomana fer l'esforç d'aturar-se a dinar i fer-ho amb una dieta equilibrada. Per la seva banda, la xef Ruscalleda ha celebrat que cada vegada més hi hagi interès a les escoles. "En part pel problema de l'obesitat", ha recordat, i ha apuntat que tot el que s'aprèn a classe –incorporar més fruita als àpats, menjar amb poca sal i evitar la pastisseria industrial– s'ha d'aplicar a casa.

"Podríem anar una mica més enllà i plantejar que l'assignatura de ciència estigués més vinculada a la cuina", ha aventurat Joan Roca, que assegura que els processos químics i físics dels aliments a la cuina són també una oportunitat perquè els joves cuinin més i millor. "Som pioners en moltes coses –subratlla–, i en això també ho podem ser".  

Unes consideracions a què el també cuiner Ferran Adrià s'avé. En un vídeo, el creador d'El Bulli ha apuntat que el 33% del PIB català es deu al sector agroalimentari i que el gran repte del nou Consell Català de l'Alimentació no és cap altre que ampliar els estudis i donar als productes catalans la importància i el reconeixement que es mereixen: "Tenim productes extraordinaris que no consumim: només el 20% del peix que consumim és català". 

Més continguts de