RECERCA
Societat 28/09/2017

Neix un centre per internacionalitzar la innovació mèdica catalana

La nova plataforma s’emmiralla en un ens similar de Boston

L.b.
2 min
Un quiròfan d’última generació del nou edifici del servei de ginecologia de l’Hospital del Mar de Barcelona.

BarcelonaTraslladar al mercat la recerca diària que es fa als hospitals i a les universitats catalanes. Aquest és l’objectiu del nou Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores (CIMTI) que es va presentar ahir i que ha de servir per salvar la distància que hi ha entre la recerca i la innovació sanitària i el producte final comercialitzat. Tal com va avançar l’ARA, aquesta nova plataforma ha de permetre potenciar la innovació en l’àmbit de la salut i internacionalitzar la recerca catalana. El conseller de Salut, Antoni Comín, va qualificar la nova plataforma “d’estructura d’estat”.

El CIMTI l’ha impulsat el centre tecnològic Leitat i sorgeix de l’acord entre el departament de Salut, a través de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), i el Center for Integration of Medicine & Innovative Technology (CIMIT) de Boston, amb el qual ha signat una aliança estratègica. El centre de Boston, en el qual s’emmiralla el nou ens, és un referent mundial en innovació en el camp de la salut. Es volen impulsar projectes que tinguin impacte social i sanitari global -i no només local- i que sorgeixin de centres de recerca i d’hospitals i centres d’atenció primària catalans. “Les solucions que trobem a Catalunya han de tenir projecció al món”, va assegurar Manel Balcells, comissionat de salut de Leitat. La nova plataforma ha de servir per posicionar Catalunya com un exponent en innovació. Cada any, un comitè d’experts seleccionarà entre deu i vint projectes que es desenvoluparan al centre i que rebran suport tècnic especialitzat perquè arribin al mercat, ja sigui en forma de start-up o de llicència d’explotació a tot el món, per posar un exemple. Els projectes que s’hi desenvolupin estaran finançats de formes diverses, ja que la manca de diners és, precisament, un dels esculls que molts cops impedeixen que una idea arribi al mercat. “Impulsarem projectes de gran impacte. Transformarem la innovació en benestar”, va afegir Balcells. Hi ha molts projectes que s’estan desenvolupant a Catalunya i que podrien comercialitzar-se arreu: des d’un xip per diagnosticar el càncer de bufeta a través de l’orina fins al control de la tensió arterial amb el mòbil.

Es triaran projectes que tinguin repercussió global, que siguin viables i que tinguin possibilitat de fer-se realitat en poc temps. El CIMTI vol tenir un recorregut llarg. Neix “amb la voluntat de quedar-se”, conclou Balcells.

stats