Societat 10/06/2015

Neix el primer nadó d'una mare que havia congelat teixit ovàric quan tenia 13 anys

Als cinc anys va ser diagnosticada d'anèmia falciforme i es va haver de sotmetre a un tractament de quimioteràpia

Ara
2 min
La doctora Isabelle Demeestere ha estat la responsable d'aquest èxit mèdic / Université Libre de Bruxelles

BarcelonaUna dona a Bèlgica s'ha convertit en la primera al món a donar a llum fent servir teixit ovàric que va congelar quan només era una nena, segons publica aquest dimecres el diari 'Human Reproduction' i recull la BBC.

La dona, que vol mantenir l'anonimat, té ara 27 anys i va extreure's el teixit ovàric als 13 anys, just abans de començar un tractament invasiu per a l'anèmia falciforme, una malaltia que li havien diagnosticat quan tenia 5 anys. Originària de la República del Congo, la jove va viatjar a Bèlgica, on els doctors van determinar que necessitava un trasplantament de medul·la. El seu germà en seria el donant però, abans que es pogués dur a terme l'operació, calia que la jove se sotmetés a quimioteràpia, per evitar que el seu sistema immunitari rebutgés la medul·la.

Als 27, embarassada de forma natural

La quimioteràpia pot destruir les funcions ovàriques, així que van decidir extreure-li l'ovari dret i congelar-ne els teixits. En aquell moment, ja mostrava alguns dels senyals de la pubertat, tot i que encara no havia menstruat. Als 15 anys, després de sotmetre's a la quimioteràpia, l'ovari que no li havien extret va deixar-li de funcionar.

Deu anys després va decidir que volia tenir un nadó, així que els doctors van trasplantar-li el teixit ovàric congelat. Cinc mesos després, la jove va començar a menstruar, i als 27 es va quedar embarassada de forma natural. Sense aquesta operació, no hauria pogut fer-ho.

La responsable del tractament va ser la doctora Isabelle Demeestere, i l'equip mèdic espera que aquest èxit serveixi per ajudar altres pacients joves que no vulguin tancar les portes a poder ser mares. Tot i que el cas es publica avui a 'Human Reproduction', la noia va donar a llum el novembre de 2014. Va tenir un nen i estava perfectament sa.

Catalunya, pionera a aconseguir l'embaràs d'una dona sense ovaris

A Catalunya ja s'havia aconseguit l'embaràs d'una dona sense ovaris a qui també van congelar teixit ovàric, però quan ja tenia 21 anys. La particularitat del cas belga és que se li va extreure teixit ovàric quan només tenia 13 anys.

En el cas català, l'embaràs es va aconseguir després d'un autotrasplantament de teixit ovàric i mitjançant fecundació 'in vitro'. A la dona se li van detectar dos tumors als ovaris quan tenia 20 anys. Els ginecòlegs li van extreure teixit per congelar-lo durant el tractament quirúrgic. El teixit va romandre al Banc de Sang i de Teixits durant deu anys, fins que, a petició de la pacient, se li va autotrasplantar perquè desitjava ser mare. A aquesta tècnica, que ja s'ha realitzat abans, els professionals de Sant Joan de Déu van incorporar-hi una novetat: van aplicar factors de creixement extrets de la sang de la pacient per afavorir la revascularització de la pacient.

El Lucas va néixer el 30 de juliol del 2012. La Mercedes, la seva mare, confia que el cas serveixi "d'exemple" i "d'esperança" per a aquelles dones joves a qui diagnostiquen un càncer. "Si jo he pogut ser mare amb tan poc teixit ovàric, espero que altres també", va dir.

stats