El primer nadó de l'any a Catalunya és l'Emma de Terrassa

A Girona, el primer nadó nascut és el Benjamín i a Tarragona, la Lena

L’Emma Romero Martin s’ha convertit aquest dimarts en el centre d’atenció d’un gran núvol de càmeres que volien conèixer el primer nadó català del 2019. I és que la petita ha nascut a l’Hospital Mútua de Terrassa quan passaven tretze minuts de la mitjanit. Ha pesat 3,301 quilos i ha portat una “felicitat immensa” als seus pares, la Núria i el Jose.

La parella ha rebut la premsa amb gran estupefacció i il·lusió, recordant que van passar bona part del 31 de desembre a la sala de parts. “Tot ha anat molt bé, malgrat que el part ha durat onze hores. Semblava que l’Emma no volia sortir”, ha explicat la mare de la criatura. Dotze hores després del naixement, la petita està en observació a la sala de neonatologia a causa d'una petita fissura, però la família assegura que “el pronòstic és bo”. El vicepresident Pere Aragonès ha visitat la família aquest migdia.

Una parella de 18 i 19 anys, pares del primer nadó gironí

A la unitat de neonatologia de l'Hospital Josep Trueta, la Carla Aguilera acarona el seu fill, el Benjamín. Ha nascut quan passaven 22 minuts de la mitjanit i és el primer nadó gironí del 2019. La mare, una noia de 18 anys de la Bisbal d'Empordà, va trencar aigües diumenge a la nit. Ella i la seva parella, un jove de 19 anys, van anar primer a l'hospital de Palamós (Baix Empordà), però com que el nen era prematur els van derivar al Trueta.

El part, que ha sigut natural, ha durat uns vint minuts. "No em pensava que nasqués tan aviat perquè encara és una mica petitó, però tenia pressa per sortir", explica la Carla. El Benjamín, que ha nascut a les 33 setmanes i un dia de gestació, s'haurà d'estar ingressat fins que aprengui a menjar sol, però d'aquí pocs dies ja podrà anar cap a casa.

La Lena, primer nadó a Tarragona

La Lena és el primer nadó del 2019 de la demarcació de Tarragona i ha nascut al Pius Hospital de Valls a les 01.53 hores. S'ha fet esperar: la seva mare, Vanessa Duque, ha explicat que va sortir de comptes el 24 de desembre però que no va ser fins dilluns a les sis del matí quan va trencar aigües, tot i que sense contraccions.

"Vaig quedar-me a l'hospital perquè tot anés bé, i aquí vaig estar fins a les set de la tarda, quan van començar les contraccions; aleshores ja va ser més ràpid", ha dit. "O naixia per Nadal o per Cap d'Any, o una festa o una altra", ha explicat la mare, amb la nena, molt tranquil·la, al pit. La Lena ha pesat 3,560 quilos i ha nascut per part natural. La família viu al Montmell (Baix Penedès), un municipi que els seus pares asseguren que, entre tots, estan "repoblant", ja que la natalitat s'ha disparat els últims anys.

El primer lleidatà de l'any és fill d'una infermera de maternitat

El primer nadó que ha nascut aquest 2019 a la demarcació de Lleida és un nen que es diu Iker Cañas i que ha nascut cinc minuts abans de les set del matí. Ha sigut l'últim dels primers nounats de l'any al conjunt d'hospitals públics de Catalunya, ha pesat 4.250 grams i fa 53 centímetres. La mare, Marta Espax, és una infermera de 30 anys que casualment exerceix a la mateixa planta de maternitat de l'Hospital Arnau de Vilanova on ha parit.

''Ho he viscut d'una altra manera, perquè coneixes massa, saps tot el que pot passar''. Tot i així, estava contenta d'haver pogut estar amb companyes que coneix en tot moment. El matrimoni viu a Aitona (Segrià), el poble de la mare. A més, la Marta ha dit que està una ''mica fotuda'' perquè l'epidural no li ha fet efecte i el part ha sigut dur. L'Iker té una germana més gran amb la qual es porta 16 mesos. Els pares del primer nounat del 2019 a Lleida, Marta Espax i Dionísio Javier Cañas, van ingressar ahir dilluns a les vuit del matí a l'Hospital Arnau de Vilanova perquè la previsió era provocar el part, ja que el nadó era molt gran. Finalment no ha calgut provocar-lo perquè la mare es va posar de part cap a les dotze de la nit, i cinc minuts abans de les set del matí l'Iker ha nascut. 

Com és tradició, el Gremi de Forners de Lleida ha visitat juntament amb els mitjans de comunicació el primer nadó de l'any i li han regalat una barra de pa. És la primera de tot l'any, ja que aquesta família tindrà el pa gratuït durant tot el 2019, cortesia del gremi. També hi eren els pares i germana del primer nounat del 2018, que ha estat obsequiat amb un pastís per part del Gremi de Forners. La visita l'ha completat la tinent d'alcalde de Cultura de la Paeria, Montse Parra, que ha portat flors i un os de peluix a la mare i el nounat.