TEATRE 2.0
Societat 03/01/2011

Neix un nou gènere: l'òpera quàntica

El Teatre de La Passió d'Esparreguera serà testimoni d'un experiment escènic tecnoteatral. Dues-centes persones interpretaran una versió multidisciplinària i 2.0 del clàssic Conte de Nadal .

Laura Serra
2 min

Barcelona.El nom és pompós i té ganxo: òpera quàntica. La definició, però, ja resulta un pèl més complicada. "En diem òpera perquè, segons trobem al diccionari, primigèniament aquesta paraula definia una obra que barreja diferents disciplines, i nosaltres fem una barrija-barreja de teatre, ràdio, audiovisual gravat i en directe, música i moviment. I en diem quàntica perquè està previst que l'espectacle es pugui veure al teatre, escoltar per la ràdio, veure per televisió i online ", explica l'actor i director de cinema Ferran Audí ( La escarcha , 2008). Al capdavall, diferents espectadors al mateix temps però en espais diferents observaran una única representació del Conte de Nadal . "Ens van dir que això és el principi de la mecànica quàntica!", etziba Audí. I així que l'enginyós "òpera quàntica" és el gènere que s'ha tret de la màniga la seva productora, Alta Realitat, i el Teatre de La Passió d'Esparreguera, els dos aliats en un experiment teatral i tecnològic de gran format.

Dues-centes persones participaran en el muntatge, la majoria actors semiprofessionals de les Passions d'Olesa de Montserrat i Esparreguera i l'orquestra i la coral esparraguerines, que deixaran la sana rivalitat teatral de banda per a l'ocasió. No faran òpera lírica, sinó que interpretaran nadales, temes clàssics i una versió de Tom Waits. "Era fonamental arrelar aquesta idea nova a un lloc molt tradicional i popular. Si no, el perill era que el format quedés com una simple sortida d'artista, de disseny, i no és això. El que volem és reexplicar històries que la gent ja coneix d'una manera tan original que els semblin noves", diu el cocreador del muntatge junt amb Dolors Martínez.

El teatre a l'Spotify

El clàssic conte de Charles Dickens ( A Christmas Carol , del 1843), sobre un vell avar que pot redimir la seva actitud pessetera i solitària gràcies a l'aparició de tres esperits nadalencs, encaixava molt bé amb les dates de representació de l'espectacle a Esparreguera, que són els dies 6, 8 i 9 de gener. "Però també perquè amb aquestes històries tan gastades, que hem vist fetes pel ratolí Mickey i Disney, si tornes a l'original et cau una bena dels ulls. T'adones que Dickens parlava d'una època paupèrrima, del Londres que també era el de Karl Marx, i de cop i volta aquest conte és un clam social i avui, amb la crisi, resulta més actual que mai", defensa Ferran Audí. Els populars actors Fermí Reixach, Miquel Gelabert i Marc García Coté interpreten els tres protagonistes, el repel·lent Ebenezer Scrooge, el seu soci difunt i un treballador maltractat.

Caldrà veure fins a quin punt aquest experiment escènic acaba obrint una nova via en el teatre. Audí està convençut que no restarà públic: "L'espectador rei serà el presencial, però sí que pot ser una manera d'atreure gent de tot arreu. Hi ha l'exemple de la música: sents a l'Spotify una cançó que et fa gràcia, et descarregues quatre temes més o et compres el CD i, quan ja estàs convençut que el grup t'agrada, vas a veure'ls en directe", exposa el director. "Penso que en el cinema i en el teatre cada vegada s'anirà veient més un recorregut similar".

stats