Neix el primer nadó d'un úter trasplantat a partir d'una donant morta

Aquest pas podria augmentar les opcions de concebre de dones amb problemes de fertilitat 

La revista mèdica ' The Lancet' ha publicat una investigació duta a terme en un hospital del Brasil sobre el primer nadó nascut en un úter trasplantat a partir d'una donant morta. Aquest pas podria augmentar les opcions de concebre de dones amb problemes de fertilitat uterina.

Actualment la donació d'úter només es pot fer a partir de familiars, de manera que les opcions es redueixen, ja que hi ha pocs donants vius. L'èxit aconseguit mitjançant aquesta nova tècnica, duta a terme a l'Hospital das Clínicas, de la Universitat de São Paulo, suposa també el primer trasplantament uterí a l'Amèrica Llatina i podria augmentar la disponibilitat de donants i les possibilitats de les dones de quedar-se embarassades.

Els científics han assenyalat que els resultats de les donacions de donants vius i morts encara no s'han comparat, i que les tècniques quirúrgiques i d'immunosupressió s'optimitzaran en estudis futurs.

En aquest cas, la receptora del trasplantament va ser una pacient de 32 anys amb infertilitat uterina, a la qual se li va implantar l'úter mitjançant una cirurgia que va durar més de 10 hores. L'òrgan donat es va connectar a les seves venes, artèries, lligaments i canals vaginals.

Després de set mesos en què la pacient no va rebutjar el nou òrgan i va tenir la menstruació, se li van introduir els òvuls fecundats, que van donar lloc a un embaràs comú. El nadó va ser una nena sana que va néixer per cesària a les 35 setmanes i tres dies i va pesar uns dos quilos i mig. Després del part, l'úter es va extreure sense que s'hi trobés cap anomalia, i tres dies després la mare i la nena van rebre l'alta mèdica.

Anteriorment ja s'havien fet 10 trasplantaments d'úter de donants morts als Estats Units, la República Txeca i Turquia, però aquest és el primer que dona lloc a un nadó viu.

El primer part que es va produir a partir de trasplantament uterí d'un donant viu va tenir lloc a Suècia el 2013 i també es va publicar a 'The Lancet'. En total, s'han fet 39 procediments d'aquest tipus, que han donat com a resultat 11 nadons vius fins ara.